V Pákistánu zabíjel sebevražedný atentátník i americké letouny

Islámábád - Americké letouny včera večer zřejmě znovu útočily na pozice teroristů při pákistánsko-afghánské hranici. Podle pákistánských úřadů zahynuli tři lidé. Letecké útoky jsou přitom dlouhodobě zdrojem konfliktu mezi Spojenými státy a Pákistánem. Situace v zemi dál zůstává napjatá. Nejméně 30 lidí zabil a 100 dalších zranil sebevražedný atentátník, který dnes zaútočil na kmenovou radu v pákistánské Severozápadní pohraniční provincii. Kmenoví vůdci jednali o tom, jak z oblasti dostat bojovníky Talibanu. I včera po bombových atentátech umírali lidé.

Při útoku letounu, který patřil pravděpodobně USA, na pákistánsko-afghánské hranici v noci zahynuli tři lidé. Podle svědka byla cílem útoku vesnice Tappi poblíž největšího města v Severním Vazíristánu. Od začátku září podnikly Spojené státy nejméně devět raketových útoků v této oblasti, kde se koncentrují radikálové z teroristické sítě al-Káida a radikálního hnutí Taliban.

Letecké útoky v pákistánském pohraničí přispívají k napětí mezi USA a Pákistánem. Islámábád si stěžuje, že útoky porušují pákistánskou suverenitu. Američtí velitelé na jednu stranu sice prohlašují, že suverenitu Pákistánu respektují, na druhou však naznačují, že s těmito přeshraničními zákroky proti bojovníkům Talibanu nepřestanou.

Útoky v Pákistánu jsou čím dál častější

Nejméně osm obětí, včetně tří dětí, si vyžádal včerejší výbuch nastražené bomby v pákistánské Severozápadní pohraniční provincii. Ve stejnou dobu vybuchla nálož v automobilu před policejním velitelstvím v centru Islámábádu. Zranila devět lidí. V pákistánské metropoli je to v krátké době druhý pumový útok. Při atentátu na hotel Marriott 20. září zahynulo 60 lidí, včetně českého velvyslance Iva Žďárka.

Podezření ze včerejších útoků znovu padlo na útočníky z Talibanu. Útok na severozápadě země byl ale tentokrát pro tyto radikály netypický, nešlo výjimečně o sebevražedný atentát.

Tentokrát ozbrojenci z dálky mobilem odpálili nálož nastraženou u cesty. Je tedy možné, že za útokem stojí některé z dalších extremistických skupin. Zpravodaj ČT Tomáš Etzler tvrdí, že může jít o akci jedné z 12 až 13 islamistických extremistických skupin odštěpených od Talibanu. Těmto ozbrojencům jde především o vytvoření islámského státu. Navíc jim vadí spolupráce Islámábádu s USA. Ozbrojenci tvrdí, že vláda se stala loutkou Spojených států.

Provincie Pákistánu
Zdroj: ČT24