V Itálii protestovali studenti proti školské reformě

Řím - Několik tisíc studentů dnes demonstrovalo ve velkých italských městech proti reformě školství chystané vládou premiéra Silvia Berlusconiho. Jde v ní především o snížení rozpočtu pro školy ve výši osmi miliard eur (200 miliard Kč) na léta 2009-2011. Reformu vláda schválila v podobě dekretu s platností zákona, který ještě musí schválit parlament. Jde o součást rozsáhlého komplexu opatření ke snížení státních výdajů.

„Manifestujeme proti chystaným škrtům v rozpočtu. Žádná země se nemůže rozvíjet, aniž by investovala do školství,“ prohlásila mluvčí studentského syndikátu UDS v Římě Valentina Giordová. Vláda kritiku odmítá s tím, že jejím cílem je především modernizace zastaralého školského systému. Proti chystaným reformám protestovali před týdnem i italští učitelé, kteří se obávají zrušení více než 80 tisíc pracovních míst během tří let.

Na 30. října vyzvaly ke generální stávce na státních školách tři hlavní italské odborové svazy. Ty kritizují návrat k systému jednoho učitele na základní škole, neboť se obávají, že se tím žákům zkrátí doba vyučování. Zároveň se stávkou se v Římě téhož dne uskuteční celonárodní demonstrace.