Jörg Haider zahynul při automobilové nehodě

Vídeň - Známý rakouský pravicový politik Jörg Haider dnes dvě hodiny po půlnoci zahynul při dopravní nehodě. Podle policie v Klagenfurtu dostal při předjíždění smyk, sjel ze silnice a auto se několikrát převrátilo. Haider byl při havárii těžce zraněn na hlavě a na hrudníku a zraněním krátce na to podlehl. O nehodě informovala policii řidička vozu, který korutanský hejtman těsně před havárií předjížděl.

K nehodě došlo asi v 01:20. Osmapadesátiletý Haider jel sám služebním vozem ze stranické akce domů. Podle prvních výsledků šetření dostal při předjíždění smyk. Auto sjelo na pravé straně z vozovky, projelo živým plotem, zasáhlo několik dopravních značek a hydrant, několikrát se převrátilo a zůstalo stát na kolech uprostřed silnice. Náraz do betonového sloupu vůz zcela zdemoloval. Dveře u spolujezdce i řidiče byly odtržené. Haider byl připoutaný, měl podle zravotníků pravděpodobně zlomenou krční páteř a levá ruka byla skoro odtržená od těla. Naděje na přežití byla minimální, zemřel v sanitce cestou do nemocnice.

Zpráva o smrti jednoho z nejvýraznějších, i když zároveň velmi kontroverzních rakouských politiků vyvolala po celé zemi šok. Od ranních hodin se k ní vyjadřují představitelé všech politických stran a institucí. Zdůrazňují v prvních reakcích především lidskou stránku tragédie, ale přiznávají také nespornou skutečnost, že Jörg Haider po několik desetiletí velmi výrazně ovlivňoval rakouskou politiku. Prezident Heinz Fischer ho označil za velmi nadaného politika, který dokázal lidi strhnout. „Jeho názory byly kontroverzní, ale dokázal vyvolávat u lidí silné city,“ řekl prezident. Na místo nehody celý den přicházeli šokovaní obyvatelé Korutan.

Kontrovoerzní 58letý pravicový politik byl dlouholetým šéfem Svobodné strany Rakouska (svobodní FPÖ), nyní předsedou Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ). V zářijových předčasných volbách získala jeho strana 10,70 procenta hlasů.

„Pro nás je to jako konec světa,“ uvedl v reakci na Haiderovo úmrtí jeho mluvčí Stefan Petzner. Podle něho chtěl šéf BZÖ s rodinou oslavit o víkendu devadesátiny své matky. „Byl to hybatel rakouské politiky. Tady v Korutanech pro nás znamenal strašně moc. Byl jako náš otec, ochraňoval nás a bránil naši zemi. Také pomohl mnoha lidem - to je důvod, proč je šok a lítost nad jeho smrtí pro nás tak intenzivní,“ dodal Petzner.

Pro BZÖ, stranu, kterou po odtržení od FPÖ založil a do jejíhož čela se krátce před předčasnými parlamentními volbami v září znovu postavil, je jeho smrt skutečnou katastrofou. Jeho návrat do čela strany a převzetí pozice volebního lídra přinesly straně ve volbách před dvěma týdny nečekaných 10,7 procenta hlasů a čtvrté místo mezi rakouskými stranami. Podle zpravodaje ČT Jana Moláčka nebyla žádná jiná rakouská politická strana tolik spjatá s osobou jejího předsedy.

Haider patřil mezi nejkontroverznější a zároveň nejznámější osobnosti rakouské politické scény. Nechvalně se proslavil svými slovnímu výpady proti cizincům, chválou politiky zaměstnanosti Adolfa Hitlera, vlídnými slovy na adresu veteránů jednotek SS, srdečnými vztahy s iráckým diktátorem Saddámem Husajnem či antisemitskými poznámkami. Patřil mezi odpůrce rozšíření Evropské unie o postkomunistické státy včetně České republiky. Tu často kritizoval i za Temelín a Benešovy dekrety. Naposledy před volbami sliboval, že na hranicích obnoví policejní kontroly.

Svůj největší politický úspěch zaznamenal Haider v roce 1999, kdy jeho Svobodní v parlamentních volbách získali 27 procent hlasů a následně dostali pozvánku do vlády lidovce Wolfganga Schüssela. Jejich vládní účast však měla za následek sankce ze strany Evropské unie.

Po rozpadu Svobodných se syn přesvědčených nacistů soustředil na obranu svých mocenských pozic v Korutanech. O to větší šok znamenaly pro Rakousko letošní volby. Haider převzal vedení strany a získal s ní třikrát víc hlasů, než jí do té doby průzkumy slibovaly.

  • Jörg Haider autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/461/46088.jpg
  • Tragická havárie Jörga Haidera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/461/46096.jpg
  • Tragická havárie Jörga Haidera autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/461/46098.jpg
  • Předseda Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Jörg Haider autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/436/43526.jpg
  • Havarovaný vůz rakouského pravicového politika Jörga Haidera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/461/46097.jpg
  • Jörg Haider autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/437/43661.jpg