USA vyškrtly KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus

Washington - Spojené státy oznámily dočasné vyškrtnutí Severní Koreje ze seznamu zemí podporujících terorismus. Prezident George Bush o tom rozhodl poté, co Pchjongjang přislíbil, že umožní kontrolu svých jaderných aktivit. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Washington tak chce přimět Severní Koreu k zastavení jejího jaderného programu. KLDR se na seznamu ocitla kvůli údajnému podílu na atentátu na jihokorejský dopravní letoun, v jehož troskách v roce 1987 zahynulo 115 lidí.

Rozhodnutí bylo přijato po intenzivních konzultacích mezi zeměmi účastnícími se jednání o sporném severokorejském jaderném programu. Vedle obou korejských států a USA jsou to Rusko, Japonsko a Čína. Vymazání KLDR ze seznamu Pchjongjangu mimo jiné umožní žádat o půjčky u mezinárodních institucí.

Vyřazení KLDR z černé listiny má podporu celé americké vlády včetně prezidenta George Bushe, ale mohlo by narazit na odpor v americkém Kongresu. KLDR se na seznamu ocitla kvůli údajnému podílu na atentátu na jihokorejské letadlo, v jehož troskách v roce 1987 zahynulo 115 lidí. Na seznamu jsou nyní jen Kuba, Írán, Súdán a Sýrie.

KLDR otevře jaderná zařízení mezinárodním inspektorům

Severní Korea přistoupila na to, že otevře svá jaderná zařízení mezinárodním inspektorům a přizná Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) významnou roli při ověřování svých aktivit v jaderné oblasti.

KLDR je podobně jako Írán a předtím Irák podezřívána, že cílem jejího jaderného programu je získat jadernou zbraň. Ve čtvrtek zakázala inspektorům MAAE přístup do svého jaderného komplexu v Jongbjonu. Pchjongjang už před dvěma týdny nechal odstranit monitorovací kamery a pečeti MAAE z reaktoru v Jongbjonu a informoval inspektory, že se chystá vrátit do něj nukleární materiál. Inspektoři nicméně dosud mohli působit v ostatních částech jaderného komplexu.

KLDR, která se v rámci šestistranné dohody s USA, Čínou, Ruskem, Japonskem a Jižní Koreou v únoru 2007 zavázala ukončit svůj jaderný program výměnou za energetickou a potravinovou pomoc, letos v červnu demonstrativně odstřelila chladicí věž reaktoru v Jongbjonu. V září ale začala s obnovou zařízení vyrábějícího plutonium, které je nutné pro sestrojení jaderné bomby. Svůj krok zdůvodnila tím, že USA nesplnily závazek ze šestistranných jednání a nevyškrtly ji ze svého seznamu zemí podporujících terorismus.