Merkelová a Sarkozy odmítli vytvoření celoevropského záchranného fondu

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová se dnes v Paříži shodli na nutnosti společného postupu obou zemí v řešení kulminující finanční krize, z níž by se Evropa podle nich jinak nedostala. Zároveň vyloučili možné vytvoření celoevropského záchranného fondu, který by pomáhal bankám před hrozícím krachem. Oba státníci také dnes odhalili památník bývalého francouzského prezidenta Charlese de Gaulla.

„Evropa, kterou zasáhla bezprecedentní celosvětová krize, neudrží svou jednotu a nebude schopná jednat jinak, pokud Francie a Německo nebudou spolupracovat v naprosté vzájemné důvěře a upřímném přátelství,“ řekl Sarkozy, jehož země nyní předsedá Evropské unii. „Prožíváme nyní excesy trhů, které se musejí korigovat. Dokážeme to jen, pokud budou Francie a Německo úzce spolupracovat,“ sdělila Merkelová s tím, že obě země stejně jako EU čelí nutnosti „přeorientovat trhy tak, aby sloužily lidem a ne, aby je ruinovaly“.

Podle Sarkozyho není celoevropský garanční fond možný, protože by nemohl fungovat bez rychlé koordinované odpovědi evropských zemí na další krize, čehož, jak vyplynulo z jeho vyjádření, by nebylo vlastně možné dosáhnout. Merkelová k tomu prohlásila, že evropský fond „nepřichází v úvahu“.

Oba představitelé se setkají opět v neděli v Paříži na mimořádném setkání nejvyšších představitelů zemí eurozóny, kteří se mají domluvit na dalších společných krocích, jež by zažehnaly přetrvávající krizi.