Fidel Castro fandí Obamovi, protože je prý chytřejší než McCain

Havana - Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro podporuje v boji o prezidentské křeslo demokrata Baracka Obamu. Ten prý svého protivníka Johna McCaina převyšuje inteligencí. Navíc se Castrovi líbí myšlenka, že by v Bílém domě vládl muž černé pleti.

Na internetovém serveru Cuba Debate zveřejňuje pravidelně Fidel Castro své úvahy. Tentokrát se věnoval tématu amerických prezidentských voleb. V těch by Castro jednoznačně hlasoval pro Baracka Obamu.

Castro: Je zázrak, že Obamu ještě nezavraždili jako Martina Luthera Kinga

„Ve Spojených státech existuje hluboký rasismus a myšlení milionů bělochů se nemůže smířit s ideou, že by černý člověk s manželkou a dětmi obsadil Bílý dům, který se přesně takhle jmenuje: Bílý,“ napsal Fidel Castro. „Je to zázrak, že ho ještě nepotkal stejný osud jako Martina Luthera Kinga, Malcolma X a další, kteří ve své mysli chovali sen o rovnosti a spravedlnosti,“ dodal.

Pak se bývalý kubánský vůdce pustil do republikánského kandidáta. Strefoval se do něj kvůli tomu, že John McCain neměl na vojenské škole ve West Pointu zrovna oslnivý prospěch. Castro také zdůraznil, že republikán nemá potřebné znalosti v oblasti ekonomiky.

Napsal proto, že Obama svého soupeře převyšuje inteligencí i vyrovnaností. Castro může chovat k Obamovi sympatie i kvůli tomu, že se demokrat vyslovil příznivě k možnosti uvolnění napětí mezi Kubou a Spojenými státy, které na komunistický ostrov v roce 1962 uvalily embargo. McCain je naopak pro zachování tvrdé linie, jakou prosazuje současná vláda George Bushe.