Hurikán Norbert míří na Mexiko

Mexiko - Hurikán Norbert udeřil na pobřeží Kalifornie. Ještě než se přiblížil k pevnině, zeslábl z třetího na druhý stupeň. Stovky lidí byli už včera evakuovány. Také jihozápadní pobřeží Mexika zasáhla tropická bouře, která způsobila rozsáhlé záplavy. Bahno zablokovalo silnice a zaplaveny byly desítky domů oblasti Acapulco.

Hurikán Norbert v sobotu udeřil na západní pobřeží Kalifornského poloostrova. Z postižené části Kalifornského poloostrova utekly stovky lidí. Norbert, kterého doprovázel vítr o rychlosti 105 kilometrů v hodině, přinesl na pobřeží přívalové lijáky, jež vyvolaly náhlé záplavy. Úřady také varovaly před silným příbojem, vlny podle nich mohly být o metr až dva vyšší než obvykle.

Podle meteorologů hurikán při pohybu přes Kalifornský poloostrov zeslábne, nad Kalifornským zálivem by ale znovu měl nabrat sílu před úderem na mexickou pevninu.

Jihozápadní pobřeží Mexika včera také zasáhla tropická bouře Odile, která způsobila v Acapulku rozsáhlé záplavy. V okolí Acapulka bylo kvůli ní evakuováno na 10 tisíc lidí a úřady zastavily výuku ve školách.

Odile provází vítr o rychlosti 100 kilometrů v hodině a zatím postupuje podél mexického pobřeží. Podle NHC je však možné, že by se mohla stočit do vnitrozemí. V pobřežních oblastech navíc meteorologové očekávají 10 až 20 centimetrů srážek a obávají se, že déšť způsobí nebezpečné sesuvy půdy.