Šestého vesmírného turistu stála cesta do vesmíru 35 milionů dolarů

Bajkonur - Ze základny Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská kosmická loď Sojuz na sedmnáctou výpravu k ISS. K Mezinárodní vesmírné stanici míří tříčlenný rusko-americký tým, včetně známého herního designéra Richarda Garriotta, syna bývalého amerického kosmonauta Owena Garriotta. Na Mezinárodní vesmírné stanici stráví týden a vrátit se má společně s dosavadní posádkou.

Na ISS bude Garriott provádět vědecké experimenty, například bude analyzovat růst proteinových krystalů v nulové gravitaci. Během letu chce v rámci projektu Windows on Earth fotit předem daná místa na planetě - z jeho snímků by měly vyjít najevo obrovské změny způsobené člověkem od doby, kdy stejné fotky pořídil jeho otec v roce 1973. A protože je nadšeným amatérským radiooperátorem, plánuje průběžně komunikovat se studenty a stejnými nadšenci po celém světě.

Kromě vesmírného turisty Garriotta je na palubě Sojuzu také ruský letecký inženýr Jurij Lončakov, kapitánem letu je americký astronaut Michael Fincke. Hlavním úkolem trojice je rozšířit systém podpory života na stanici ISS, který má od března příštího roku dovolit nepřetržitý pobyt šesti lidí namísto dosavadních tří.

Za letenku podle informací agentury Reuters zaplatil Gariott v přepočtu zhruba 651,35 milionu korun. Byl by prvním člověkem ve vesmíru, který je potomkem někoho, kdo už se do vesmíru podíval - nebýt Sergeie Volkova, syna ruského kosmonauta Alexandra Volkova, který létal k Miru a Salyutu 7. Volkov shodou okolností právě pracuje na ISS a vrátí se na Zem s Garriottem, oba astronauté druhé generace se proto ve vesmíru potkají.

O cestě do kosmu snil Garriott od dětství, ale kosmonautem americké NASA se stát nemohl kvůli vadě zraku. Je vedoucím mozkem za úspěšnými internetovými hrami Ultima Online (jedna z vůbec prvních podobných her) a Tabula Rasa. S bratrem vedou studio Destination Games. Je také vášnivým sběratelem kuriozit a iluzionistou.

„Mám takovou radost,“ jásal Owen Garriott poté, co se vesmírná loď s jeho synem dostala deset minut po startu na oběžnou dráhu. Splnění jeho snu oslavil sklenkou šampaňského.

Vydáno pod