Zveřejněné Kimovy fotky jsou staré, tvrdí jihokorejská rozvědka

Soul - Ještě před mozkovou mrtvicí severokorejského vůdce Kim Čong-ila byly pořízeny snímky, které v sobotu jako nové zveřejnila severokorejská televize. S odvoláním na nejmenovaný zdroj z jihokorejské rozvědky to dnes uvedla jihokorejská agentura Jonhap. Analýza snímků svědčí s ohledem na přírodní poměry v pozadí o tom, že byly pořízeny v červenci nebo počátkem srpna - není ale jasné, v kterém roce. Podle jihokorejské rozvědky pocházejí fotografie z doby před pravděpodobnou operací severokorejského vůdce v polovině srpna v důsledku mozkové mrtvice.

Deset snímků, které odvysílala severokorejská televize, zachycuje prezidenta Kima na inspekci jisté vojenské jednotky. Kim na nich vypadá zdravě, je oblečen do tradiční khaki uniformy a na očích má sluneční brýle. Fotografie mají potvrdit, že se severokorejský vůdce těší dobrému zdraví.

Severokorejská agentura KCNA v sobotu uvedla, že vůdce Kim navštívil ženskou vojenskou jednotku a vyjádřil spokojenost nad tím, jak vojačky „s nejvyšší připraveností plní své povinnosti vzhledem k agresivním hnutím nepřítele“.

Šestašedesátiletý vůdce KLDR se neobjevil na veřejnosti od 14. srpna. Zvěsti v jihokorejských médiích o tom, že severokorejský předák má vážné zdravotní problémy, prodělal mozkovou mrtvici a po ní závažnou operaci mozku, ještě podpořil fakt, že se Kim Čong-il neobjevil na velké vojenské přehlídce v Pchjongjangu, kterou 9. září vyvrcholily oslavy 60. výročí vzniku komunistické KLDR. Pchojngjang ale podobné zprávy popřel a označil je za „spiknutí“ západních médií. Jihokorejští činitelé a média později připustila, že se Kim zotavuje.

Spekulace o Kim Čong-ilově zdraví jsou o to živější, že severokorejský vůdce ještě nevybral ze svých tří synů a nejmenoval svého nástupce. To jen přiživuje obavy o politickou stabilitu v Severní Koreji. Kim Čong-il stojí v čele státu od smrti svého otce, „věčného prezidenta“ Kim Ir-sena, v červenci 1994.

  • Severní Korea zveřejnila nové snímky Kim Čong-ila, které mají potvrdit jeho dobrý zdravotní stav. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/462/46150.jpg
  • Severní Korea zveřejnila nové snímky Kim Čong-ila, které mají potvrdit jeho dobrý zdravotní stav. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/462/46148.jpg
  • Severní Korea zveřejnila nové snímky Kim Čong-ila, které mají potvrdit jeho dobrý zdravotní stav. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/462/46149.jpg