Downův syndrom se bude zjišťovat z krevních testů

Praha - Američtí vědci vyvinuli test, který dokáže z rozboru krve těhotné ženy odhalit, jestli u plodu hrozí riziko Downova syndromu. Metoda by mohla nahradit zákrok, při kterém se odebírá vzorek plodové vody matce přímo z břicha.

Místo píchnutí a nepříjemného zákroku by měl proběhnout jen odběr krve. Podle stanfordských vědců bude tato metoda za několik let běžná realita. Případné postižení se dá navíc zjistit daleko dřív než současnými metodami. „Neinvazivní metoda testování je pro plod daleko bezpečnější než stávající testy,“ tvrdí výzkumník Stephen Quake. Američtí vědci mají už i první výsledky. Při testování DNA dítěte z krve osmnácti těhotných žen, našli devět případů Downova syndromu.

Čeští genetici jsou ale skeptičtí. Jiří Horáček z cytologická laboratoře říká: „Krevní testy jsou hledání rizik, hledání pravděpodobností. Ale není to diagnostika.“ Podle lékařů je odběr plodové vody nenahraditelný. Žádný krevní test nemůže výsledky ukázat se stoprocentní jistotou. „Je tam stále možnost, že genetický materiál plodu nebude zachycen v krvi matky,“ tvrdí David Stejskal, vedoucí lékař cytologické laboratoře Gennet.

To umí jen amniocentéza, injekční odběr asi 10 procent plodové vody z břicha matky. Dělá se ve čtvrtém měsíci těhotenství především u žen, kterým vyšly špatně předchozí testy, a taky plošně u všech těhotných nad 35 let.

Čeští lékaři zatím zůstanou u nepohodlnějšího, zato ale stoprocentního vyšetření. A jehlu by si znovu vybrala i pacientka Radka Synková, za jistotu jí prý stojí: „Trošku pálení v břiše a tlak. Bylo něco cítit, ale nebylo to nepříjemné. Jde to vydržet.“

I přesto ale Češi na nové krevní testy čekají. Podle nich by mohly být přesnější než ty stávající plošné. Amniocentézu podle nich ale asi nikdy úplně nenahradí.