Volby v Litvě vyhrála opozice

Vilnius - Litevci se přejí změnu, prohlásil lídr opozičního pravicového Vlasteneckého svazu Andrius Kubilius. Jeho strana totiž v nedělních parlamentních volbách podle předběžných výsledků zvítězila. Silnou podporu voliči projevili populistickým stranám, to by ale mohlo zkomplikovat vznik nové vládní koalice.

Po sečtení hlasů ze tří čtvrtin volebních okrsků vede Vlastenecký svaz s téměř 19,3 procenty hlasů, což je jasným signálem, že Litevci si přejí změny, prohlásil Kubilius. Druhá skončila překvapivě s 15,3 procenty hlasů nedávno vzniklá populistická Lidová strana obrody.

Nedělní hlasování tak pravděpodobně znamená konec centristické koaliční vlády premiéra Gediminase Kirkilase. Jeho sociální demokraté skončili na čtvrtém místě s 11,8 procenty hlasů. Ostatní strany vládní koalice nezískaly ani 5 procent potřebných k tomu, aby se do parlamentu vůbec dostaly.  

Dobře si vedly populistické strany v čele s bývalým prezidentem Rolandasem Paskasem a miliardářem ruského původu Kiktorem Uspaskichem, které by mohly vytvořit páteř centristické koalice. Právo a spravedlnost v čele s Paskasem, sesazeným v roce 2004, obsadila třetí místo se 12,9 procenty hlasů, zatímco Uspaskichova Strana práce skončila pátá s 9,2 procenty.

Na konečnou podobu parlamentu ale bude potřeba ještě si počkat, Podle poměrného zastoupení se totiž volilo jen 70 ze 141 poslanců. Zbytek se volil v jednomandátových obvodech. V těch, kde nikdo nezískal potřebnou většinu se hlasování bude opakovat 26. října.