Nad Atlantikem se vytvořila nová tropická bouře

Miami - Hurikán Norbert zabil na severu Mexika 3 lidi, další 2 se pohřešují. Hrozí sesuvy půdy, Norbert ale už zeslábl. Jihozápadní pobřeží Mexika mezitím zasáhla tropická bouře Odile. Rozsáhlé záplavy jsou v okolí Acapulka. Úřady vyzvaly asi 10 tisíc lidí, kteří žijí v blízkosti řek, aby se evakuovali. Nad Atlantickým oceánem východně od karibských ostrovů se v neděli vytvořila tropická bouře Nana, která by mohla ohrozit i území Spojených států.

Nejméně do noci na úterý se bouře Nana bude podle odborníků pohybovat daleko na širém moři, ale poté by se mohla přiblížit ke karibským ostrovům a nakonec i k americké pevnině. V neděli večer se bouře o síle 70 kilometrů v hodině nacházela asi 1 500 kilometrů od karibských ostrovů a pohybovala se rychlostí 11 kilometrů v hodině. Nana je 14. bouří letošní atlantické hurikánové sezony, která má podle meteorologů trvat zhruba do konce listopadu. 

Na severu Mexika zabil hurikán Norbert už 3 lidi, další 2 se pohřešují. V zasažených oblastech hrozí sesuvy půdy. Norbert ale už zeslábl na tropickou bouři. Jihozápadní pobřeží Mexika mezitím zasáhla tropická bouře Odile. Rozsáhlé záplavy jsou v okolí Acapulca. Úřady vyzvaly asi 10 tisíc lidí, kteří žijí v blízkosti řek, aby se evakuovali.

Úřady odhadují, že během letošní hurikánové sezony by se mohlo vytvořit až 18 hurikánů, protože přetrvávají meteorologické podmínky, které vznik tohoto jevu podněcují. Jedná se především o vysokou teplotu oceánské vody.