Za vymyšlený útok neonacistů skončila Rebecca Katzschmannová před soudem

Hainichen - Soud v saském Hainichenu by měl vynést rozsudek nad osmnáctiletou Rebeccou Katzschmannovou, která si podle obvinění vymyslela útok neonacistů, při kterém měla chránit šestiletou ruskou dívku. Tvrdila, že jí čtyři extremisté vyřezali žiletkou do boku hákový kříž. Později se ale ukázalo, že se takový útok nikdy nestal.

V saském městečku Mittweida mělo podle Rebeccy Katzschmannové dojít k brutálnímu útoku čtveřice neonacistů na malé děvče. Rebecca jí měla před napadením chránit. Nejdřív to vypadalo, že do sebe všechno zapadá. Policie našla údajně přepadenou dívku, po výslechu pak nabyli dojmu, že k činu skutečně došlo. Město Mittweida je navíc známé jako centrum neonacistů. V letech 2006 a 2007 zde došlo k několika útokům neonacistů z mezitím zakázané organizace Sturm 34.

Rebecca dokonce za to, že údajně chránila napadenou dívku, dostala ještě letos v únoru prestižní cenu za občanskou statečnost. V té době ale proti ní už policisté vedli vyšetřování kvůli podezření, že si celý incident vymyslela.

Vyšetřovatelé totiž  i přes vypsanou odměnu nemohli najít svědky činu, který se měl odehrát v sobotu večer v hustě osídlené oblasti. Navíc od začátku mylně interpretovali lékařský posudek, který nakonec potvrdil, že si Rebecca zranění mohla způsobit sama.

Rebecca Katzschmannová stanula nakonec kvůli vymyšlení trestného činu před soudem. V saském Hainichenu by měl nad ní dnes soudce vynést verdikt.