EU bude jednat o krizi v Gruzii i o zmírnění sankcí vůči Bělorusku

Lucemburk - Ministři zahraničí Evropské unie budou jednat v Lucemburku o zmírnění sankcí vůči Bělorusku. V zemi došlo v poslední době k určitým náznakům demokratizace. Diskutovat by politici měli také o vztazích unie k Rusku, které stáhlo své vojáky z okolí Abcházie a Jižní Osetie. Politici jistě nevynechají ani současné nejžhavější téma - světovou finanční krizi.

Ministři zahraničí zemí unie na zasedání v Lucemburku proberou postoj k Rusku, které podle dohody s Bruselem stáhlo své vojáky z nárazníkových pásem kolem Jižní Osetie a Abcházie. Politici budou zvažovat, zda nyní obnovit jednání s Moskvou o nové smlouvě o strategickém partnerství EU a Ruska. Rozhodnutí by mělo padnout během týdne na summitu EU, který se v Bruselu uskuteční ve středu a ve čtvrtek.  

Rozhodnutí o případném obnovení jednání s Ruskem není ale podle českého ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry zatím na pořadu dne. „Ještě ta doba nenazrála, aby se to rozhodlo teď v říjnu, není důvod pospíchat,“ řekl Vondra.

Zruší EU sankce vůči Bělorusku?

Evropská unie se bude na schůzce v Lucemburku zabývat také vztahy k Bělorusku. Po období velmi chladných vztahů dochází v současnosti ke zlepšení. Unie totiž oceňuje, že režim prezidenta Lukašenka propustil politické vězně a odmítl uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. O zlepšení vztahů svědčí i to, že se jednání v Lucemburku zúčastní běloruský ministr zahraničí Sjarhej Martynau.

Politici budou uvažovat o tom, zda zruší část sankcí vůči Bělorusku. Není pravděpodobné, že by padla všechna omezení, tedy jak zákazy cest do EU pro tamní předáky, tak zmrazení aktiv. Je ale možné, že se seznam osob, které do unie cestovat nemohou, výrazně ztenčí. Česko bude pro zrušení sankcí hlasovat jen v případě, že unie bude v Bělorusku monitorovat dodržování lidských práv. „Nedá se říct, že bychom byli pro úplné zrušení sankcí,“ řekl Vondra, podle něj by se mělo takové uvolnění u některých sankcí zvážit či časově limitovat.

Kromě Běloruska a rusko-gruzínského konfliktu a jeho dopadů na vztahy mezi Bruselem a Moskvou budou ministři jednat také o situaci v Zimbabwe či Uzbekistánu. Budou také dolaďovat připravované závěry pro summit EU. Českou republiku by na jednání měli zastupovat šéf diplomacie Karel Schwarzenberg a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.