Obama vede nad McCainem už jen o čtyři procenta

Washington - Demokrat Barack Obama podle posledních výsledků oslabuje. Průzkum agentury Reuters a Zogbyho institutu mu dává tři týdny před prezidentskými volbami v USA už jen čtyřprocentní náskok před jeho rivalem republikánem Johnem McCainem. Ještě v sobotu byl přitom Obamův náskok o dvě procenta vyšší.

Kdyby američtí voliči rozhodovali o příštím prezidentovi USA dnes, a ne 4. listopadu, 48 procent z nich by volilo Obamu, zatímco republikánovi McCainovi by dalo hlas 44 procent voličů. Oproti nedělnímu stavu se Obamův náskok zmenšil o dvě procenta. Ještě před týdnem přitom demokrat vedl až o 10 procent.

Poslední vývoj tedy naznačuje, že boj o Bílý dům bude velmi vyrovnaný. Podle Zogbyho insitutu není možné vyloučit, že se McCainovi bude ještě více dařit. Klíčová proto bude poslední středeční televizní debata. McCain o víkendu přislíbil, že Obamu ve středu „vypráská“.

Své naděje ke středeční diskusi upíná i bývalý mluvčí Bílého domu republikán Newt Gingrich: „McCain musí ukázat, že je jiný než Bush a v ekonomii lepší než Obama. Jestli se mu toto nepodaří, je po všem a pro republikány to bude velmi špatný rok.“

Vydáno pod