Nobelovu cenu měli dostat čínští disidenti, uvedl host Fora 2000 Robert Menard

Praha - Nobelovu cenu míru měli v letošním roce získat čínští disidenti, myslí si host Fora 2000 Robert Menard, zakladatel a generální tajemník organizace Reportéři bez hranic, která se problematikou svobody tisku a lidských práv v Číně dlouhodobě zabývá. Dvanáctý ročník konference Forum 2000 se opět koná pod záštitou bývalého prezidenta Václava Havla.

Menard kritizuje rozhodnutí, podle kterého získal letošní Nobelovu cenu míru někdejší finský prezident Martti Ahtisaari s tím, že nechce snižovat Ahtisaariho zásluhy o světový mír. „Čekali jsme, že bude mít výbor pro tyto ceny odvahu ohodnotit čínské disidenty - ono by se to hodilo v roce čínské olympiády,“ uvedl Menard.

„Já jsem byl zklamán,“ říká Menard, oceněním čínských disidentů se dal totiž výrazně podpořit boj za demokracii a lidská práva v Číně. Menard se prý nechce domnívat, že by byl výbor skutečně pod vlivem čínské vlády, je prý ale jasné, že vedení Číny vyvinulo určitý nátlak.

Čína je veliký pracovní tábor

Menard dále odsoudil zástupce demokratických zemí, kteří se účastnily zahajovacího ceremoniálu pekingské olympiády. „Byli tam takoví představitelé jako francouzský prezident Sarkozy, teď hlavní představitel EU, a já se domnívám, že to tak nemělo být,“ uvedl Menard a dodává: „Čína je vlastně veliký pracovní tábor a já jsem velice litoval, že demokratické vlády nevyužily zahájení olympijských her pro tento boj.“

Reportéři bez hranic se o svobodu tisku a demokracii v Číně zasazují dlouhodobě. Během olympiády v Pekingu se jim dokonce podařilo vyřadit na chvíli tamní rozhlasový kanál a odvysílat vlastní vstup.

Vydáno pod