KLDR znovu povolila inspektorům vstup do jaderných zařízení

Pchjongjang - Severní Korea obnovila přístup pozorovatelů OSN do jaderného komplexu v Jongbjonu. S odvoláním na diplomaty to uvedla agentura Reuters. Pchjongjang tak plní jednu z podmínek, na které se dohodl se Spojenými státy. Ty Severní Koreu o víkendu vymazaly ze seznamu zemí podporujících terorismus.

„Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) mají opět přístup do všech zařízení v Jongbjonu, včetně zařízení na obnovu plutonia,“ uvedl nejmenovaný diplomat.

Své rozhodnutí vyškrtnout KLDR ze seznamu Washington v sobotu zdůvodnil tím, že KLDR přistoupila na požadavky týkající se kontroly jejího jaderného programu. Pchjongjang pak oznámil, že hodlá znovu vpustit do jaderného komplexu v Jongbjonu mezinárodní pozorovatele a že začne znovu s likvidací svých jaderných zařízení.

Severní Korea se k demontáži svých jaderných zařízení zavázala v rámci šestistranných jednání se svým jižním sousedem, USA, Ruskem, Čínou a Japonskem. V srpnu ale práce zastavila a začala komplex na výrobu plutonia v Jongbjonu obnovovat. Později zakázala mezinárodním inspektorům do komplexu vstup. Svůj krok zdůvodnila tím, že se ji Spojené státy zdráhaly odstranit ze seznamu zemí podporujících terorismus.