Klaus představil ve Varšavě knihu a doufá, že na summitu EU půjde hlavně o finance

Varšava - Český prezident Václav Klaus dnes ve Varšavě představil polské vydání své knihy Modrá, nikoliv zelená planeta. V polské metropoli se sešel i se svým protějškem Lechem Kaczyńským. Oba se shodli na tom, že na nadcházejícím summitu Evropské unie by hlavním tématem měla být finanční krize, a nikoli klimatický balíček.

Dvoudenní summit EU začíná ve středu. Kromě finanční krize budou šéfové členských států jednat i o boji s klimatickými změnami a o Lisabonské smlouvě. V rozhovoru s novináři po setkání se svým polským protějškem Klaus vyjádřil naději, že na summitu bude hlavním tématem finanční krize, a nikoli klimatický balíček.

„Doufám, že v Bruselu převládne rozum,“ řekl Klaus. Doplnil, že on i Kaczyński jsou proti tomu, aby EU přijala navrhovaný klimatický balíček. Ten mimo jiné obsahuje změny v obchodování s povolenkami na vypouštění oxidu uhličitého. Podle Klause je nutné, aby se Evropa rozhodla, do čeho chce vložit své peníze: zda je investuje do boje s finanční krizí, nebo do boje s globálním oteplováním. Prezident by byl pro první variantu. Debata o finanční krizi má své opodstatnění, ale celosvětová debata o globálním oteplování je podle Klause zcela iracionální.

Polský prezident Klausovi vyjádřil obdiv. „Je to nezvykle smělý intelektuál,“ řekl Kaczyński. Prohlásil, že Klausovi gratuluje k odvaze, s níž bojuje proti současnému rozšiřování myšlenky o globálním oteplování. 

Klausovu knihu Modrá, nikoliv zelená planeta si prý Kaczyński přečetl a zúčastnil se také odpolední prezentace díla. Klaus ve své publikaci mimo jiné zpochybňuje výrazný podíl lidské činnosti na globálním oteplování a vyslovuje obavy z vyvolávání paniky a zneužívání strachu ze změn klimatu k politickým cílům.

Polské vydání své knihy představil Klaus na Vysoké škole obchodní. V hlavní aule jeho názory vyslechlo několik stovek studentů, z nichž někteří poté mohli zadat autorovi své dotazy. Podle českého prezidenta patřila varšavská prezentace knihy k nejlepším.

Polské špičky se hádají o účast na summitu EU

V Polsku se nemohou prezident s premiérem dohodnout, kdo pojede na summit EU, na kterém budou politici hledat řešení světové finanční krize. Vláda naléhá, aby premiéra Donalda Tuska místo prezidenta Kaczyńského doprovodil do Bruselu polský ministr financí. Prezident se ale účasti na vrcholné schůzce zatím nehodlá vzdát.

V rozhlasovém rozhovoru i polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski žádal prezidenta Kaczyńského, aby na summit nejezdil. „Pane prezidente, na kolenou vás prosím, nejezděte… Neoslabujte naši vyjednávací pozici na tomto důležitém summitu,“ řekl ministr.

Každá členská země má na schůzku vyslat své dva zástupce. Podle Sikorského to má být v případě Polska premiér Tusk a ministr financí Jacek Rostowski, protože oba jsou odborníci na ekonomická témata. Prezidentská kancelář však oznámila, že polskou delegaci povede Kaczyński.

Vydáno pod