Dobrovolníci očistili španělské pláže od nafty ze ztroskotané lodi

Algeciras (Španělsko) - Regionální vláda na jihu Španělska oznámila, že ochránci přírody už vyčistili úsek pobřeží znečištěný naftou. Palivo uniklo z liberijské lodi Tawa, která ztroskotala v sobotu za silné bouře. Vrak plavidla zatím zůstává na místě, podobně jako vrak další lodi, která ztroskotala nedaleko. Prioritou zůstává odčerpání zbývajícího paliva z obou lodí.

Sobotní bouře u jižních břehů Španělska se stala osudnou hned pro dvě lodě registrované v Libérii. Freda narazila do útesů nedaleko Algecirasu a palivo z ní unikalo do gibraltarských výsostných vod. Druhá loď Tawe znečistila 400 metrů španělských pláží.

Dobrovolníci z pláží odstranili 230 metrů krychlových nafty a hledají další znečištění. „Budeme žádat po ministerstvu životního prostředí analýzu vzorků, aby se zjistilo, jestli je nafta z lodi, která najela na pobřeží u Gibraltaru,“ uvedl mluvčí dobrovolníků.

Množství uniklého paliva je relativně malé

Ani jedna z havarovaných lodí nebyla tanker, a množství uniklého paliva je proto relativně malé, přesto se jedná o stovky tun nafty. Část paliva zatím zůstává ve vracích. „Chystáme se nádrže vyprázdnit, zbývající palivo odčerpat. Doufáme, že to dokážeme v příštích dnech,“ řekl kapitán přístavu Algeciras Alfonso Marquina.

V Gibraltarské úžině je velmi hustý lodní provoz a za bouří je riziko nehody vysoké. Pouze letos tu na skaliscích ztroskotaly panamské lodě Sierra Nava a New Flame. S příchodem zimy je navíc pravděpodobné, že nehod ještě přibude.