Bývalý mexický prezident: Demokracii v Mexiku je třeba chránit

Praha - Někdejší mexický prezident Vicente Fox, který je v Praze hostem na konferenci Forum 2000, si myslí, že mladá demokracie v Mexiku vyžaduje velkou ochranu. Ohrožuje ji totiž nevzdělanost, bída, migrace, nebo obchod s drogami.

„Jde o mladou demokracii, ta vyžaduje velkou ochranu a rozvoj,“ řekl Vicente Fox o Mexiku. Podle něj jde o demokratický režim vybudovaný na nestálém základě. V zemi je totiž velkým problémem nevzdělanost. Latinskou Ameriku sužuje také bída.

A k tomu se přidávají i další problémy. „Mexiko je překladištěm velkých drogových kartelů, jako Kolumbie, Bolívie apod. V poslední době v Mexiku vzrostla spotřeba drog a teď kartely bojují mezi sebou, aby ovládly mexické trhy. Dennodenně máme zprávy o tom, že byli zabiti policisté. Je to skutečně válka, to, co probíhá,“ popisuje Fox. Mexická vláda proto podniká kroky, aby zamezila přesunu drog z Jižní Ameriky do Spojených států.

Zemi ale trápí také ilegální migrace. I když Fox imigranty svým způsobem obdivuje za odvahu, se kterou opustí svůj původní život, aby zajistili svým rodinám lepší živobytí, říká, že je třeba vytvořit účinný regulační mechanismus.

Demokracii v Mexiku je třeba před těmito problémy chránit, myslí si Fox. Ten byl mexickým prezidentem v letech 2000 - 2006. Jeho zvolením do prezidentského úřadu skončila 71letá vláda Institucionální revoluční strany (PRI), která přišla i o většinu v obou komorách Kongresu. Někteří odborníci považují tento okamžik za začátek demokracie v Mexiku.

Vydáno pod