Jaruzelski pokračuje v četbě obhajovací řeči, dnes mluvil o Solidaritě

Varšava - Výjimečný stav uchránil polské opoziční odborové hnutí Solidarita před rozpadem, řekl dnes u soudu generál Wojciech Jaruzelski. Bývalý polský prezident, jenž čte svou 200stránkovou výpověď již několik hodin, postavil svou obhajobu na tom, že vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981 bylo vzhledem k hrozící intervenci Sovětského svazu nutností a uchránilo zemi před katastrofou. Polsku navíc podle něj hrozil krach hospodářství a Sovětský svaz strašil zastavením dodávek ropy a plynu.

Exprezidentovi, který je společně s dalšími komunistickými funkcionáři obžalován ze zločinů právě v souvislosti s vyhlášením výjimečného stavu v roce 1981, hrozí až deset let vězení. Výjimečný stav si podle obžaloby vyžádal okolo 90 mrtvých.

Jaruzelski: Nebýt výjimečného stavu, Solidarita by se rozpadla 

Pětaosmdesátiletý Jaruzelski dnes uvedl, že protikomunistická Solidarita by se rozpadla, nebýt výjimečného stavu. Dodal, že vedení odborového hnutí v čele s Lechem Walesou se nacházelo pod vlivem extremistů. Podle exprezidenta činovníky hnutí „chytl amok“ a oni přestali myslet v politických kategoriích. Radikalismus prý přinesl růst kriminality, protesty ve vězeních, útěky z vyšetřovacích vazeb, útoky na milici. „Objevilo se heslo: A na stromech místo listí, viset budou komunisti!“ dodal Jaruzelski.

Nejhorší podle generála bylo to, že Solidarita svolala velkou demonstraci do Varšavy na 17. prosince 1981. Ten den měl být dnem protestu celého Polska. „To o vyhlášení výjimečného stavu rozhodlo,“ řekl. Zastánci Jaruzelského, jako například bývalý levicový premiér Leszek Miller, mimo jiné zdůrazňují, že argumentem proti procesu, který zřejmě potrvá několik měsíců, je věk a zdravotní stav obžalovaných. Obraz generála, starého člověka v temných brýlích, který upíjí z termosky teplý nápoj, je bolestný, shodují se komentátoři. Podle Institutu paměti národa (IPN), který připravil obžalovací spis, se někdejší vysocí státníci nicméně musejí zodpovídat ze svých činů.

Soud s bývalým polským prezidentem Wojciechem Jaruzelským
Zdroj: ČT24