Češi budou do USA cestovat bez víz nejpozději od příštího roku

Brusel - Podle české velvyslankyně při EU Mileny Vicenové budou moci Češi bez víz do Spojených států cestovat nejpozději od počátku příštího roku. Česko-americká dohoda o zrušení víz by přitom měla být ohlášena již 17. listopadu.

Do Spojených států budou poté Češi jezdit po vyplnění formuláře na internetu v elektronickém systému povolování cest do USA (ESTA). „Dokončeny musí být už jen technické aspekty,“ podotkla velvyslankyně. Nejdéle by ale měla platit vízová povinnost jen do konce roku.

USA už o prázdninách začaly testovat elektronický systém povolování cest do USA (ESTA). Lidé ještě před cestou do USA vyplní internetový formulář. Elektronické povolení k cestám bude platit dva roky. Žádný poplatek se vybírat nebude, i když ho úřady v budoucnosti nevylučují, nyní Češi vízum platit musí.    

O vízech nyní s Washingtonem vyjednávají samostatně unijní země a zároveň o určitých aspektech i EU jako celek. Dvoukolejné vyjednávání je výsledkem toho, že ČR jako první bez požehnání některých partnerů z EU podepsala s USA bilaterální memorandum o porozumění, které mělo otevřít cestu k zařazení ČR do bezvízového programu.

Vydáno pod