Moskva začala další studenou válku, říká ruský novinář

Praha/Moskva - Rusko začalo další studenou válku proti Západu. V pořadu Interview ČT24 to řekl ruský novinář a bojovník za lidská práva Alexandr Podrabinek. "Západ zatím tuhle rukavici nechce zvednout, doufá, že vše ještě přejde, ale to se nestane," dodává někdejší disident Podrabinek. V zahraniční politice podle něj Rusko stále více připomíná Sovětský svaz, ať už jde o expanzi do sousedních států nebo o pokusy podřídit svému politickému vlivu ty, kteří by podle Kremlu měli kráčet po jedné cestě s Ruskem.

„Nejvýraznějším příkladem ruského odklonu od demokratické cesty je fakt, že nemáme skutečnou parlamentní demokracii. Ruský volební systém je fraška,“ postěžoval si v pořadu Podrabinek. Připomíná, že Rusko si samo volí cestu bez Rady Evropy, bez Světové obchodní organizace, bez jakékoli mezinárodní instituce. „Představitelé v Moskvě si myslí, že si sami stačí - mají ropu a plyn, budou je prodávat na Západ a nic víc nepotřebují,“ říká ruský novinář.

„Ukazují nám, že život novináře nemá žádnou cenu.“

„Dnes žijeme ze zbytků svobody, která zbyla po Jelcinovi. Je jí stále méně, ale stále existuje. Máme relativní svobodu slova. Za vydávání vlastních novin člověk nejde do vězení - už to můžeme považovat za svobodu,“ míní Podrabinek.

Tragický konec Anny Politkovské podle něj dokazuje, jak nebezpečné je v Rusku novinářské povolání. Podle Podrabinka se na tom za prezidenta Medveděva nic nezměnilo. Ruští novináři navíc musejí čelit různým tlakům. „Jedním z nejefektivnějších tlaků je ukázat, že život novináře nemá žádnou cenu. To nám ukázala právě vražda Politkovské - a ona nebyla první a možná ani ne poslední,“ poukázal Podrabinek.

Alexandr Podrabinek:

„Pokud nechcete mít problémy s Kremlem, nebudete psát o Chodorkovském nebo Jukosu. Nesmíte ani kritizovat Putina.“

„Nejsou konkrétní témata, o kterých se nesmí psát. Jsou ale témata, o kterých novináři vědí, že nemá cenu o nich psát, pokud nechtějí mít problémy s Kremlem,“ popisuje současnou situaci bývalý disident. „Je to například téma Chodorkovského, Jukosu, kritika Putina - bývalý prezident je na to totiž velice citlivý,“ poukazuje Podrabinek. Posledním ostrůvkem svobodných informací je podle něj internet. "Kreml se ale i ten snaží nějakým způsobem omezit. Neustále se snaží do parlamentu uvádět návrhy zákonů, které by to zařídily. Chce také zavést odpovědnost za informace.

Rusko za utlačování svobody tisku kritizovala americká organizace Freedom House. Newyorský výbor pro ochranu novinářů zase zařadil Rusko mezi deset států, kde je svoboda slova v ohrožení.

Litviněnka zabily ruské zvláštní služby

Podrabinkovým známým byl zavražděný bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko. Někdejší disident nepochybuje, že za jeho smrtí stojí ruské zvláštní služby. „Cítil, že je možné, že se ho ruská služba bude chtít zbavit. Těsně před smrtí - když už ležel v nemocnici - jsem se ho zeptal, jak se mohlo stát, že ho někdo otrávil. Odpověděl mi, že to od toho člověka nečekal, že mu důvěřoval.“ Motivem vraždy podle Podrabinka byl fakt, že měl Litviněnko přístup k velkému množství k informacím, které chtělo Rusko utajit.

Vydáno pod