Bouře Omar zesílila na hurikán, směřuje k Portoriku

Miami (USA) - Bouře Omar, která se pohybuje Karibským mořem, se změnila v hurikán. Jeho větry mají nyní rychlost 120 kilometrů v hodině a jeho oko se v ranních hodinách SELČ nacházelo asi 500 kilometrů jihozápadně od  Portorika. Omar nyní směřuje k Portoriku a dalším ostrovům východně od něj. Oznámilo to dnes Národní centrum pro hurikány (NHC) v Miami na Floridě.

Omar se změnil v hurikán mnohem rychleji, nežli meteorologové vůbec předpokládali. Ve Venezuele přinutil tankery zastavit nakládání ropy a v rafinérii Puerto La Cruz dokonce přerušil dodávky elektřiny. Patnáctá bouře nynější hurikánové sezony se vytvořila severně od nizozemského ostrova Curaçao a sílu nabyla nad teplými vodami Karibského moře.

V době, kdy se Omar dostane nad ostrovy v severní části Karibiku, by už  mohl být pouze hurikánem druhé kategorie. Na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici by jeho vichry mohly dosáhnout rychlosti 155 kilometrů v hodině.

Varování před hurikánem vydaly už úřady na Portoriku, amerických i britských Panenských ostrovech a Závětrných ostrovech, kde by mohlo spadnout přes 50 centimetrů srážek. Hrozí proto nebezpečí záplav i sesuvů půdy. 

Vydáno pod