Vražda Politkovské u soudu, ale bez vraha

Moskva - U moskevského vojenského soudu dnes začala předběžná slyšení v případu vraždy novinářky Anny Politkovské. Před soudem stane skupina tří mužů, která se na vraždě podílela, nikoliv však samotný vrah, který novinářku zastřelil. K moskevskému procesu se nedostavila právnička rodiny Politkovských. Ve Francii ji totiž pravděpodobně někdo otrávil. Samotný proces zřejmě bude dlouhý, prokurátor soud požádal o prodloužení vazby na obviněné o další půlrok.

Před soudem dnes stanuli tři muži, kteří vytipovali vhodné místo pro vraždu novinářky a dodávali další informace, které pak vrah využil. Novinářku a kritičku Kremlu Politkovskou zastřelil vrah 7. října 2006. Z účasti na vraždě jsou obviněni bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi. Třetí sourozenec, Rustam, který prý novinářku zastřelil, je stále na útěku před spravedlností.

Z účasti na spiknutí vyšetřovatelé podezírali i podplukovníka tajné služby FSB Pavla Rjaguzova, avšak nezískali důkazy. Rjaguzov nicméně zůstává v cele kvůli obvinění z vydírání jednoho podnikatele spolu s Chadžikurbanovem.

Vyšetřovatelům se dosud nepodařilo vypátrat, kdo si vlastně vraždu novinářky objednal. Spekuluje se, že to mohly být ruské tajné služby. Prokremelská média vraždu zase připisují oponentům Kremlu, hlavně uprchlému oligarchovi Borisi Berezovskému, nebo nepřátelům čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Právnička byla ve Francii otrávena 

K soudu do Moskvy nemohla přijet ruská právnička rodiny Politkovských Karina Moskalenková. Zhroutila se totiž ve Francii - má velké bolesti hlavy a zvrací. Policie v jejím autě našla látku podobnou rtuti a prošetřuje, jestli ji někdo neotrávil. Moskalenková se zabývá lidskými právy, zastupuje například i bývalého ruského oligarchu Michaila Chodorkovského.