Ázerbájdžán dnes volí prezidenta

Baku - V Ázerbájdžánu dnes probíhají volby prezidenta. Je pravděpodobné, že přes 4 miliony voličů do čela státu na dalších pět let vyberou opět současného prezidenta Ilchama Alijeva, většina opozice totiž volby bojkotuje. Volby jsou podle ní zmanipulované a nedemokratické.

„Dokud v Ázerbájdžánu nebude demokracie a dokud o všem bude rozhodovat jeden muž, tak do té doby dlouhodobé zájmy Evropy a Spojených států nemohou být zajištěny, tuto jednoduchou pravdu by měli všichni pochopit,“ prohlásil šéf opoziční Strany lidové fronty Ázerbájdžánu Ali Kerimli a dodává: „Neměli jsme příležitost vést kampaň, oslovovat lidi v televizi nebo pořádat shromáždění. Naše účast by volbám dodala legitimitu, ale na takové falši se podílet nebudeme.“

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která na volby vyslala na 400 pozorovatelů, tvrdí, že vlažný zájem občanů o volby je výsledkem skutečnosti, že prakticky nemají z čeho vybírat. Proti Alijevovi sice kandiduje šest politiků, ale ani jeden z nich nepředstavuje opravdovou opozici vůči dosavadnímu režimu.

Evropa a USA prý tolerují Alijeva kvůli ropě

Podle opozice Evropa a Spojené státy nevyvíjejí na Ázerbájdžán dostatečný tlak, aby přistoupil ke skutečným reformám. Jsou prý ochotny tolerovat nedostatky demokracie kvůli takzvané stabilitě a energetické bezpečnosti, protože oblast Kavkazu je důležitý zdroj vývozu energií a koridor pro dodávky ropy a plynu z oblasti Střední Asie.

Ázerbájdžán disponuje obrovskými zásobami ropy a zemního plynu, jedněmi z největších na světě. Značnou část svých energetických zdrojů vyváží, a to přes technicky zastaralé ropovody a plynovody do Ruska, odkud se reexportují dále do západní Evropy.

V zemi je cítit politické napětí, ale málokdo z pozorovatelů očekává, že by se při prezidentských volbách opakovaly násilnosti, které následovaly po parlamentních volbách v roce 2005. Tehdy tisíce lidí vyšly do ulic, aby protestovaly proti zfalšovaným výsledkům hlasování. Při srážkách demonstrantů s policií zahynuli nejméně čtyři lidé, stovky byly zraněny.

Vydáno pod