Umyj si ruce, vzkazuje OSN dětem

New York - Umyj si ruce před jídlem a hlavně použij mýdlo - to vzkazuje OSN dětem po celém světě. Jednoduchá rutina je totiž levnou a efektivní prevencí před vážnými obtížemi jako je například žloutenka, průjmová onemocnění nebo záněty plic. Organizace spojených národů dnes poprvé slaví Světový den mytí rukou. Osvětovou kampaní chce předcházet vážným onemocněním u dětí. OSN celý rok 2008 označila za Mezinárodní rok hygieny. Kampaně UNICEF se účastní 120 milionů dětí ze 70 zemí.

„Naše sdělení je jasné - správně umyté ruce jsou velmi důležité. Děti se to musí naučit a zautomatizovat si to,“ vzkazuje Therese Dooleyová, poradkyně pro hygienu UNICEFu.

Dodržování základních pravidel je důležité - téměř polovina lidí na světě totiž nemá přístup k adekvátní hygienické péči. Užití mýdla může podle OSN snížit průjmová onemocnění o 40 %, zánět plic o 30%. „Hlavní je použít mýdlo, samotná voda nestačí, nesmyje totiž choroboplodné bakterie," vysvětluje Therese Dooleyová.

Kampaň v jednotlivých zemích vedou známé osobnosti - v Indii například hráč kriketu Sachin Tendulkar. Jinde s dětmi pracují vyslanci dobré vůle OSN - v Ghaně třeba novozélandská zpěvačka Hayley Westernaová.

Zapojila se média i vlády po celém světě, nepálský kabinet například rozesílá na mobilní telefony informace esemeskami.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/470/46963.jpg
  • Mytí rukou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/470/46962.jpg