V Peru mají novou vládu, ta je ale téměř stejná jako ta minulá

Lima - Peruánský prezident Alan García jmenoval novou vládu. Předchozí kabinet podal minulý týden demisi kvůli korupčnímu skandálu. Média zveřejnila nahrávky, na nichž vládní představitelé požadovali úplatky od norské petrochemické firmy. Většina z 16 bývalých ministrů přesto získala stejný post, vyměnil se ale premiér.

Po korupčním skandálu nahradil premiéra Jorge del Castilla levicový politik Yehude Simon, guvernér jedné ze severoperuánských provincií. Velká změna je to proto, že Simon není členem Gracíovy vládní strany APRA. Podle některých odborníků se tímto krokem snaží García po korupčním skandálu vylepšit svůj profil i pověst jeho strany.

Vládní strana totiž čelila obrovskému korupčnímu skandálu. Nakonec na nátlak veřejnosti celý kabinet odstoupil. Do skandálu byli zapojeni dva vysocí představitelé vládní strany. Média zveřejnila nahrávky, na kterých projednávali úplatky od ropné norské firmy. Kontrakty státu s touto firmou byly pozastaveny. Oba politici jsou nyní trestně stíháni.

Je to vyvážený kabinet, říká premiér

Bývalý premiér Jorge del Castillo nejdříve odmítal nést osobní odpovědnost za selhání dvou svých spolupracovníků. Nakonec ovšem také podal demisi. Po rezignaci celé vlády dnes prezident García jmenoval kabinet nový. Kromě nového premiéra ale další zásadní změny nepodnikl. Většinou ministři svůj post obhájili.

„Je to vyvážený kabinet, který reprezentuje obchodní oblast a společenské změny,“ řekl nový premiér Simon. Podle prezidenta je úkolem nové vlády přispívat k rozvoji v sociální oblasti, stejně jako podporovat investice zahraničních i domácích firem.

Vydáno pod