Italská mafie ho chce zabít do Vánoc, spisovatel radši opustí zemi

Řím - Italského spisovatele Roberta Saviana nečeká příjemný advent. Mafiánský klan Casalesi mu totiž vzkázal, že ho do Vánoc zabije. Důvodem je Savianova kniha Gomorra, která pojednává o mafii. Kniha se stala předlohou stejnojmenného filmu, který získal ocenění na posledním festivalu v Cannes. O úmyslech klanu informoval policií jeden ze členů mafie, který se rozhodl spolupracovat s policií. Gomorra prý příliš pobouřila mafiánské bossy. Saviano dnes oznámil, že chce kvůli výhružkám opustit Itálii.

„Klan chtěl spáchat pumový atentát. Měl být senzační, velký, ničivý. Mělo k němu dojít na dálnici mezi Římem a Neapolí a měli při něm být zabiti i členové ochranky,“ sdělila ČT novinářka Vědunka Lunardi s tím, že mafie tímto krokem chtěla ukázat, čeho je schopná a vystrašit obyvatelstvo.

Mafie Savianovi vyhrožovala už dříve, a tak od roku 2006 žije pod policejní ochranou a nemůže žít normální život. „Co mohu dělat? Pokračovat jako dříve. Nemám jinou volbu než setrvat, setrvat, setrvat,“ prohlásil včera devětadvacetiletý spisovatel, jehož kniha se v Itálii stala bestsellerem, prodalo se jí 1,2 milionu výtisků a byla přeložena do 42 jazyků.

Vězeň svého úspěchu

Roberto Saviano:

„Chci se svobodně projít, dát si pivo, zamilovat se. Setkat se se svojí matkou bez toho, aby jí to nahánělo strach.“

Navzdory předešlým slovům dnes Saviano oznámil, že má v úmyslu Itálii opustit, aby mohl žít normální život. Údajně se cítil jako „vězeň úspěchu své knihy“. „Právě teď nevidím důvod, proč bych měl dál žít tak jako doposud - jako vězeň své knihy, svého úspěchu. Kašlu na úspěch. Chci svůj život, to je všechno,“ řekl Saviano médiím. „Chci se svobodně projít, dát si pivo, zamilovat se. Setkat se se svojí matkou bez toho, aby jí to nahánělo strach.“

Film Gomorra režiséra Mattea Garroneho, který ukazuje svět neapolské mafie, získal letos v květnu Velkou cenu festivalu v Cannes. Byl také vybrán, aby reprezentoval Itálii při nominacích na Oscary. Díky filmu a Savianově knize se camorra dostala do popředí veřejného zájmu. Podle Vědunky Lunardi se před Gomorrou o této mafii mluvilo málo, jako by se nejednalo o nebezpečnou organizaci. Právě fakt, že Saviano upozornil na nebezpečí ze strany camorry, ho dostal do centra zájmu mafie.

S klanem Casalesi se pojí nejvíce násilí páchaného neapolskou mafií camorrou. Pravděpodobně má na svědomí jatka z Castel Volturno, kde 18. září přišlo o život sedm lidí, z toho šest Afričanů.