Maďarsko jednalo v Bruselu se Slovenskem o sporných učebnicích

Brusel - Maďarská ministryně zahraničí Kinga Gönczová dnes v Bruselu požádala Slovensko, aby nevydávalo sporné učebnice vlastivědy. Na Slovensku totiž mají v maďarsky mluvících školách učebnice, ve kterých jsou místopisné názvy jenom ve slovenštině. Kvůli tomu se v poslední době vyhrotily už tak špatné maďarsko-slovenské vztahy, o jejich zlepšení Gönczová na okraj summitu EU jednala se svým protějškem Jánem Kubišem.

„Je velmi těžké používat takové knihy,“ řekla dnes o učebnicích ministryně. „Pokrok je v zájmu obou zemí,“ dodala. „Potvrdili jsme si, že je co zlepšovat,“ řekl po setkání Kubiš. Dodal, že obě strany ve světle nedávných událostí musí provést určitou revizi základní smlouvy. Tento slovensko-maďarský dokument v podstatě vymezuje pravidla hry pro vzájemné vztahy. Kubiš pak chce, aby se analyzovalo, jak smlouva konkrétně funguje, přičemž už v prosinci se kvůli tomu vydá do Maďarska.

„Nemohu slibovat něco, za co nejsem odpovědný, nejsem ministrem vlády odpovědným za učebnice,“ řekl Kubiš v reakci na dotaz, zda Slovensko vyslyší volání Budapešti. Dodal nicméně, že už brzy Bratislava zašle maďarské straně vysvětlující dopis k této kauze. Podle zpravodajky ČT se ale za učebnice vedle ministerstva školství postavil i prezident Ivan Gašparovič.

Maďarská ministryně zahraničí Gönczová by si přála, aby školy na Slovensku sporné učebnice nepoužívaly. „Pozitivním výsledkem by bylo, že se už nebudou vydávat školní učebnice s tímto velmi zvláštním typem vět - polovinou věty v maďarštině, polovinou ve slovenštině,“ podotkla. Slovenská vláda se totiž zavázala, že bude uvádět v učebnicích v závorce za slovenskými geografickými názvy také maďarská jména. Pojmenování jsou nicméně jenom ve slovenštině.

Maďarská ministryně zahraničních věcí už před časem vyzvala slovenskou vládu, aby navrhla změnu, jinak se prý bude záležitost řešit v Bruselu. Slovenský premiér Robert Fico ale odpověděl: „Nebudeme podléhat ultimátu, které nám dává maďarská vláda.“ Lídr Slovenské národní strany Ján Slota se na adresu maďarské ministryně ozval ještě ostřeji: „Vyhrožuje tu, dává otázky předsedovi vlády Slovenské republiky, kterému nesahá ani po paty jeho bot, chuděra jedna. Toto si nikdo nemůže dovolit k tomuto národu.“ Za hanlivá slova podala Strana maďarské koalice na Jána Slotu trestní oznámení.