V hledáčku „svědomí Ameriky“ Olivera Stonea se tentokrát ocitl prezident Bush

Washington - Ve Spojených státech má premiéru nový film kontroverzního režiséra Olivera Stonea nazvaný jednoduše "W." Jeho hlavní postavou i tématem je současný americký prezident George Bush. Vzhledem k režisérově pověsti se očekávají kontroverze - i proto, že si premiéru načasoval těsně před volbami.

„Existuje spousta vtipů a skečů o Bushovi. Lidé na něj mají jasný názor. Ale jenom málokdo se jím skutečně zabýval,“ vysvětluje Stone, který natočil film v rekordním čase, protože chtěl stihnout premiéru ještě před volbami. Bushe nechce zesměšnit, ale pochopit. „Je to jeden z nejúžasnějších příběhů posledních dvaceti let. Ten muž je naprosto nepravděpodobným prezidentem. Ale vypracoval se, překonal sám sebe,“ říká režisér.

Stoneův film se vydává třicet let před inauguraci zatím posledního amerického prezidenta. George Bush byl černou ovcí elitní americké rodiny. Jeho mládí - to byly pitky, děvčata, občas i zatčení, spory s nespokojeným otcem. Stone popisuje Bushův vítězný boj s alkoholem i cestu k Bohu, vztahy v rodině dvou prezidentů a dvou guvernérů.

Oliver Stone:

„Lidé mají na Bushe jasný názor, málokdo se jím ale skutečně zabýval.“

Stoneovi se kvůli kontroverzním a citlivým tématům jeho snímků přezdívá „svědomí Ameriky“. Ve svých filmech se věnoval například válce ve Vietnamu (Četa, Narozen 4. července), atentátu na prezidenta Kennedyho (JFK), rozporuplnému prezidentovi Nixonovi (Nixon) nebo kapele The Doors. Natočil také dokumentární rozhovor s kubánským vůdcem Fidelem Castrem (Comandante) nebo filmy Wall Street, Salvador a Takoví normální zabijáci.

Prezidenta Bushe si zahrál Josh Brolin

V příběhu nejmocnějšího muže světa, který zavedl USA do války v Iráku nebo v Afghánistánu a za jehož vlády začala 11. září 2001 útokem na New York a Washington válka proti terorismu, se v hlavní roli představí Josh Brolin. Prezidentovu manželku Lauru si zahrála Elizabeth Banksová a jeho otce James Cromwell. V dalších rolích diváci uvidí Thandie Newtonovou (Condoleezza Riceová), Scotta Glenna (Donald Rumsfeld) nebo Richarda Dreyfusse (Dick Cheney).

V neděli Bushovi v úřadu zbývalo přesně sto dní, závěrečné dramatické dějství jeho prezidentství ale ve Stoneově filmu chybí, říká washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal. Ještě před dvěma měsíci to vypadalo na klidný konec vlády nejméně oblíbeného prezidenta americké historie, pak ale přišly hurikány, válka v Gruzii a finanční krize.

Vydáno pod