Neurologové v Motole kontrolují funkce mozku během operace

Praha - Neurologové z motolské nemocnice v Praze poprvé vyzkoušeli supermoderní zobrazovací metodu a dívali se její pomocí do hlavy zatím nejmladší české pacientky. Desetiletá Anetka trpěla několikrát denně epileptickými záchvaty. Během operace jí lékaři museli vyříznout porušenou mozkovou tkáň, tedy část mozku, která záchvaty způsobovala, přitom ale nepoškodit sousedící řečové centrum.

„Zeleně označená je oblast patologického nálezu na magnetické rezonanci, žlutě označená je oblast řečového centra a je přesně vidět ta velmi intimní vzdálenost,“ popsal zákrok primář Michal Tichý. „Unikátnost té operace spočívala v tom, že operatér, pan docent Tichý, viděl v průběhu operačního výkonu naráz všechna tato tři centra,“ řekl neurolog Pavel Kršek.

Jediný chybný pohyb neurochirurga by způsobil, že by pacientka mohla navždy přestat mluvit. Aby si operatér ověřil polohu řečového centra, musí pacientku uprostřed operace probudit k plnému vědomí. Slabým elektrickým proudem pak vyřadí část funkce mozku. Pokud pacient pojmenovává jednoduché obrázky správně, můžou si být lékaři jisti, že se nedotýkají řečového centra.

Z nemocnice odešla pacientka už za dva týdny a od té doby neměla žádný záchvat. „Teď už můžu chodit sama do školy,“ pochvaluje si operovaná Anetka. Doteď museli u komplikovaných případů lékaři provádět operace dvě. Během první zavedli na týden do mozku sterilní elektrody, aby zmapovali centrum epilepsie, a teprve potom mohli odstranit poškozenou část mozku. Současná metoda pacienty vyléčí jedinou operací.

Vydáno pod