KLDR hrozí Soulu přerušením všech vztahů

Soul - Severní Korea pohrozila Soulu, že s ním přeruší všechny kontakty. Pchjongjang tímto způsobem reaguje na nepřátelskou politiku jihokorejského prezidenta I Mjong-baka. Informace přinesla agentura Reuters.

„Pokud bude I Mjong-bak pokračovat v konfrontační politice, nebudeme mít jinou volbu, než učinit vážné rozhodnutí včetně ukončení všech vztahů s Jihem,“ cituje agentura Reuters severokorejské noviny.

Jižní Korea patří k největším dodavatelům humanitární i finanční pomoci pro komunistickou KLDR. Vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem se vyhrotily, když byl letos v únoru zvolen prezidentem Jižní Koreje I Mjong-bak. Ten odmítl pokračovat v dodávkách štědré pomoci KLDR. Dodávky následně podmínil pokroky v ukončování severokorejského jaderného programu. Pchjongjang jihokorejského prezidenta za toto gesto nazval „přisluhovačem Američanů“.

Severní korea v pondělí obnovila inspektorům OSN možnost vstupu do svého jaderného komplexu v Jongbjonu. Severokorejská vláda tak začala plnit svůj slib vrátit se k postupnému nukleárnímu odzbrojení.

Vydáno pod