Medúzka sladkovodní žije i v jižních Čechách

Blatná (Strakonicko) – Vědci zkoumají sladkovodní medúzky, které žijí v zatopeném lomu v jihočeské Řečici u Blatné. O prvním výskytu medúz v jižních Čechách napsala regionální příloha deníku Mladá fronta Dnes. Několik medúzek sladkovodních objevil instruktor potápění a upozornil na ně vědce. Na místo vyrazili výzkumníci z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech.

"Je to několik týdnů, co mě zaujaly při potápění v lomu v Řečici u Blatné.
Překvapeně jsem se na ně díval, svítil a pak několik chytil do láhve,"
přiblížil objev medúz jednašedesátiletý instruktor potápění z Vodňan Daniel Hofman. Živočichy ukázal svému známému Adamu Petruskovi, který přednáší hydrobiologii na Univerzitě Karlově.

Vodňanští vědci jsou objevem nadšeni. „Ještě jsme tu nikdy nic podobného neměli. Je to opravdu zajímavý živočich,“ řekla MF Dnes Jitka Hamáčková z hydrobiologického ústavu.

Podle Adama Petruska se medúzka sladkovodní rozšířila z Číny postupně do celého světa a v Československu ji poprvé objevili v roce 1930. Její domovina je v jihovýchodní Asii, díky člověku se ale dostala na většinu kontinentů. „Vědci ji objevili v roce 1880 v botanické zahradě v Londýně,“ vysvětlil Petrusek.

U nás žije tento drobný a téměř neviditelný žahavec ve Vltavě kolem Prahy a v pískovnách a zatopených lomech v Polabí a na Ostravsku. Její vůbec první objev v Čechách byl pod Karlovým mostem v Praze.

Vydáno pod