Jörg Haider zemřel kvůli rychlé jízdě a alkoholu, v Korutanech ho ale milují dál

Vídeň - Korutanský zemský hejtman a šéf Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Jörg Haider, který v sobotu časně ráno zahynul při automobilové nehodě, měl v době havárie v krvi 1,8 promile alkoholu. Policie podle zákona zkoušku na alkohol provádět nemusela - v Rakousku totiž u smrtelných úrazů, při nichž neutrpí újmu žádná další osoba, testy na alkohol povinné nejsou. Podle zpravodaje ČT v Rakousku Jana Moláčka policie k testu na alkohol přikročila, aby zabránila případným spekulacím a teoriím atentátu či sabotáži. Policisté totiž přistupují k vyšetřování s mimořádnou pečlivostí.

Nejdříve se o tom, že Haider řídil pod vlivem alkoholu, pouze spekulovalo. Za hlavní příčinu nehody se označovala nepřiměřená rychlost - Haiderův vůz totiž poblíž Klagenfurtu narazil do betonového sloupu poté, co rychlostí přes 140 kilometrů v hodině předjel jiné auto. Přikázaná rychlost na daném úseku silnice přitom byla 70 kilometrů v hodině.

Osmapadesátiletý ultrapravicový politik utrpěl několik vážných poranění a na místě zemřel. Před svou osudnou cestou se Haider zúčastnil společenské akce ve Veldenu, kde se podle svědků výborně bavil.

Pokud má řidič v krvi více než 1,2 promile alkoholu, není prakticky schopen jízdy. Ztrácí veškerou orientaci, dělá hrubé chyby a postrádá za volantem jakoukoli sebekontrolu. Obsah 1,8 promile zhruba odpovídá sedmi vypitým velkým pivům či 1,5 litru vína.

Soudní lékaři a také rodina Jörga Haidera věděli o přítomnosti alkoholu v jeho krvi nejméně od neděle. Podle Jana Moláčka informaci několik dnů tajili, ale rakouská média se po ní velmi intenzivně pídila. Novinářům se podařilo dostat k výsledkům testů a Haiderova rodina ve snaze předejít většímu skandálu raději informaci uvolnila.

Jak uvedl zpravodaj ČT Jan Moláček, Jörg Haider měl v Korutanech velmi specifickou pozici. Nebyl zvyklý se ze svých prohřešků či neúspěchů svým voličům zodpovídat. Lidé ho zbožňovali a „drobný fakt", že řídil opilý, na tom nic nezměnil.

Haider se v Korutanech choval jako absolutistický vůdce, například zcela ignoroval nález rakouského ústavního soudu, že některé korutanské obce mají mít dvojjazyčné názvy. Haider se nechal slyšet, že podle něj slovinské názvy na cedulích nejsou třeba a že německé naprosto stačí.