Zatím není jasné, kdy EU obnoví jednání o partnerství s Ruskem

Brusel - Evropská unie zatím nerozhodla, kdy přesně obnoví pozastavená jednání o novém strategickém partnerství s Ruskem. Jednání s Moskvou o nové dohodě, která by měla vymezit pravidla hry ve vztazích mezi EU a Ruskem, Brusel pozastavil v září kvůli ruskému zásahu v Gruzii. Francouzské předsednictví před summitem věřilo, že rozhodnutí o obnovení rozhovorů by mohlo padnout na nynější vrcholné schůzce.

Evropská rada s uspokojením vzala na vědomí stažení ruských jednotek v návaznosti na dohody uzavřené 12. srpna a 8. září, jakož i skutečnost, že v Ženevě byla zahájena mezinárodní jednání stanovená těmito dohodami. Státníci v návrhu závěrů vyzývají Evropskou komisi, výkonný orgán unie, a Radu EU zastupující členské země, aby pokračovaly v analýze vztahů s Ruskem. „Toto hodnocení bude zohledněno při pokračujícím jednání o nové dohodě o partnerství s Ruskem,“ uvádí se v textu.

V půlce listopadu by se měl v Nice konat summit EU-Rusko. Mezi diplomaty panuje očekávání, že by jednání o nové dohodě mohla být obnovena ještě před ním. V novém návrhu ale žádné konkrétní datum není.

Některé členské země EU už předem upozorňovaly, že není třeba s obnovením rozhovorů spěchat. Chtěly vyčkat na výsledek rokování v Ženevě o dvou separatistických gruzínských oblastech Jižní Osetie a Abcházie, jejichž nezávislost Moskva k nevoli Bruselu před časem uznala. Rozhovory, které začaly ve středu, však skončily bez konkrétního výsledku. Nepodařilo se zorganizovat přímé jednání mezi zástupci Ruska a Gruzie, kteří měli jednat o stabilitě a bezpečnosti v regionu a o problému uprchlíků.

Uskutečnily se jen dvě oddělené schůzky, Rusové a Abcházci na jedné straně a Gruzínci na straně druhé. Jednání byla kvůli procedurálním obtížím přerušena a budou pokračovat zřejmě 18. listopadu.