EU schválila podobu „rady moudrých“, Češi v ní nejsou

Brusel - Summit Evropské unie schválil složení dvanáctičlenné skupiny, která má EU pomoci s formulováním vizí a případných budoucích hrozeb. Mezi dvanácti osobnostmi v radě, která se oficiálně nazývá "reflexní skupina", není žádný Čech ani Slovák. Z nových zemí EU po rozšíření unie v roce 2004 budou ve skupině dva zástupci: bývalá lotyšská prezidentka Vaira Víkeová-Freibergová a někdejší polský prezident Lech Walesa. Do čela už dříve unijní lídři vybrali někdejšího španělského premiéra Felipa Gonzáleze.

O vzniku rady rozhodli státníci na summitu loni v prosinci. Dnes dolaďovali její složení. Na návrh Gonzáleze do ní zařadili například nizozemského architekta Rema Koolhaase či bývalého italského eurokomisaře Maria Montiho. Už dříve se rozhodlo o tom, že v radě bude i někdejší šéf finského telefonního gigantu Nokia Jorma Ollila.

S nápadem na vznik rady přišel loni v létě francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Česká republika byla ke vzniku „rady moudrých“ poměrně zdrženlivá. „Nepředpokládáme, že by byl Čech v té skupině,“ prohlásil na summitu v prosinci český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Dodal však, že Praha úzce spolupracuje s Varšavou, jejichž zástupce měl od začátku velkou šanci se do skupiny dostat.

Summit dnes také podle očekávání schválil pakt o migraci. To je v podstatě jakýsi obecný plán, jak reformovat a sjednotit v 27členné unii pravidla týkající se migrace a azylu. Cílem je dát státům lepší nástroje k boji proti nelegálnímu přistěhovalectví, ale i k získávání pracovníků ze třetích zemí, jichž se Evropě nedostává.

Na základě paktu by se měl v EU posílit boj proti nelegálním přistěhovalcům. Jejich počet se v unii s téměř půl miliardou lidí odhaduje zhruba na osm milionů. Přednost by měli mít ti imigranti, kteří do unie přicházejí za prací. Posílit by se měly kontroly na vnějších hranicích EU a zjednodušit se mají i procedury pro navracení nelegálních přistěhovalců.