Německo posílí jednotky v Afghánistánu a prodlouží jejich misi

Berlín - Německo vyšle do Afghánistánu další tisíc vojáků a prodlouží jejich misi o čtrnáct měsíců. Příslušný vládní návrh odsouhlasil německý Spolkový sněm. Celkem teď bude v zemi pod vlajkou NATO sloužit 4 500 Němců. Pro posílení kontingentu a prodloužení jeho mandátu hlasovalo 442 poslanců, proti bylo 96 a 32 se hlasování zdrželo.

Afghánská mise je v Německu všeobecně nepopulární mezi voliči i mezi levicovými stranami. Vláda ale poukazuje na to, že v Afghánistánu nelze vyklidit pole extremistům. K posílení kontingentu a prodloužení jeho působení navíc Německo přikročilo v době, kdy se množí poukazy na údajnou bezvýchodnost mise, jíž se nedaří zastavit násilí v zemi, a nové vzepětí fundamentalistického islámského Talibanu, jehož vláda byla svržena v roce 2001. 

Němečtí vojáci v Afghánistánu působí v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) řízených Severoatlantickou aliancí. V ISAF působí skoro padesát tisíc vojáků. Zhruba osmnáct tisíc jich tam mají Spojené státy a víc než osm tisíc Velká Británie, německý kontingent je třetí největší.

V Afghánistánu zatím zahynulo 28 německých vojáků. Nejvíc obětí zaznamenaly Spojené státy (614), Velká Británie (121) a Kanada (97). V Afghánistánu přišli o život také tři čeští vojáci.