Devatenáct dní před americkými volbami míří do kin W., nikoli náhodou

New York - Filmový životopis současného amerického prezidenta George W. Bushe s názvem W. vstoupí dnes, 19 dní před prezidentskými volbami, do amerických kin. Sám režisér Oliver Stone připouští, že nejde o náhodu. Nicméně kritici spíše pochybují, že by film mohl ovlivnit rozhodování Američanů, komu svěří křeslo šéfa Bílého domu.

„Snad můžeme přemýšlet o tom, co jsme zvolili a koho jsme zvolili v těch uplynulých osmi letech,“ říká Stone, který už natočil filmy motivované osudy prezidentů Johna Kennedyho a Richarda Nixona i obsáhlý rozhovor s kubánským komunistickým vůdcem Fidelem Castrem. „Jestliže lidé uvidí ten film, mohou přemýšlet, pro koho minule hlasovali, a nepustit to jen tak z hlavy. Jestliže udělají alespoň toto, je to dost dobré.“

Todd McCarthy, šéfkritik časopisu Variety

„Na film, který mohl být spalující satirou i otevřenou tragédií, je W. příliš konvenčním snímkem, zejména pokud jde o styl.“  Přiznává rovněž, že dílo má dramatickou a zábavnou hodnotu, ale je podle něho otázkou, jak široké publikum bude ochotno zaplatit za to, „že se vnoří do příběhu, který stále nemá konec“.

Řada filmových odborníků však namítá, že snímek W. postrádá hloubku a záběr a v hodnocení jednoho z nejméně oblíbených prezidentů je překvapivě nestranný. Shodují se v tom, že pravděpodobně nebude hrát přílišnou roli při rozhodování Američanů o tom, koho ve volbách 4. listopadu vyberou za Bushova nástupce - zda republikána Johna McCaina nebo Stoneova favorita, demokrata Baracka Obamu.

Stoneův film popisuje Bushovu životní cestu od mladého opilce k nejvlivnějšímu muži světa, který zavedl Spojené státy do války s Irákem. Snímek, jenž sleduje jeho problematický vztah k otci, rovněž americkému prezidentu, Georgi Bushovi staršímu, i jeho návrat ke křesťanské víře, se začal natáčet teprve letos v květnu. Poté, co se k němu hollywoodští producenti otočili zády, našel režisér podporu u čínských finančníků. Náklady dosáhly údajně 30 milionů dolarů.

Snímek také vyžadoval speciální herecké obsazení. Stone usiloval o to, aby představitelé do postavy zapadli „pocitově“, nikoli - a nebo nejen - vzhledově.     

JOSH BROLIN (prezident George W. Bush)
"Nejdříve jsem řekl ne. … Skutečnost, že Oliver Stone vůbec vidí nějakou podobnost mezi mnou a Bushem byla mírně urážlivá. Ale poté co jsem si přečetl scénář, jsem byl překvapený, pohnutý, silně vzrušený, protože mě to rozesmutnilo. A nakonec jsem se s tím ztotožnil."

JAMES CROMWELL (prezident George H.W. Bush)
„Nemohl jsem najít způsob, jak tohohle chlápka uchopit, protože jsem si o něm hodně myslel svoje. … Důležitý je vztah mezi mou postavou a jejím synem. Neuvidíte George Herberta Walkera Bushe, ale pochopíte živost vztahu mezi otcem a synem.“

SCOTT GLENN (Donald Rumsfeld)
„Měl jsem problém hrát někoho, koho na jisté úrovni nemám rád, a tak jsem se každého, koho jsem potkal a kdo ho zná, ptal: 'Řekni mi, co je na Donu Rumsfeldovi nejlepší?' Zjistil jsem, že má úžasný smysl pro humor a hluboký smysl pro čest.“

Oscarový režisér známý svými liberálními až levicovými postoji trvá na tom, že nechtěl, aby film jakkoliv ovlivnily jeho názory. Tvrdí, že se snažil do Bushe vcítit a vytvořit „empatický“ portrét. „Chtěl jsem tomu člověku porozumět,“ řekl Stone Larrymu Kingovi z televize CNN. „Nedokážu točit film s nenávistí nebo záští. Nic takového v tomto snímku není.“

Za filmy o Kennedym a Nixonovi byl Stone nominován na Oscara. Prestižní sošku ale dostala jeho dramata o válce ve Vietnamu Četa a Narozen 4. července.     

Vydáno pod