Prezident Bush zřejmě oznámí zrušení víz pro sedm zemí včetně ČR

Washington - Americký prezident George Bush by měl dnes oznámit, že sedm zemí včetně České republiky bude od listopadu zařazeno do bezvízového programu (VWP). S odvoláním na zdroje v americkém Kongresu o tom informovala agentura AP. Bez víz by mohli od příštího měsíce cestovat do USA občané České republiky, Slovenska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estonska a Jižní Koreje. Bezvízový styk se zatím nebude údajně týkat Řecka, protože jednání s USA se v tomto směru zadrhla.

Podle diplomatických zdrojů ve Washingtonu by se bezvízový režim, do něhož nyní spadá 27 států světa, mohl rozšířit případně i o Maltu a Jižní Koreu. Bílý dům seznam zemí, pro jejichž občany mají být víza zrušena, zatím nepotvrdil.

Češi se přiblížili o další krok k bezvízovému styku

Bush na dnešek do Bílého domu pozval velvyslance států, kterých se to údajně týká. Očekává se, že jim oznámí, že jejich země splnily podmínky pro zrušení amerických víz. Mezi pozvanými je i český velvyslanec Petr Kolář.

Čeští politici několikrát v minulých dnech dali najevo, že odstranění vízové povinnosti by mohlo platit od 17. listopadu. Polovinu listopadu jako termín, kdy očekává pozitivní rozhodnutí o zrušení víz, zmínil minulý týden také prezident Bush, když se v Bílém domě setkal se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem.

„Podpis smlouvy o výměně informací o osobách v minulosti odsouzených za nejzávažnější trestné činy je posledním formálním krokem nutným ke zrušení víz pro české občany cestující do USA,“ uvedl zástupce amerického generálního konzula Scott Riedmann. „Nad dokumentem panuje shoda. Ještě nebyl podepsán. Ale podepsání už je víceméně formalitou,“ dodal.

Přesnější představy by mohl v hlavních městech států nově zařazených do bezvízového programu tlumočit americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff, který se chystá do Evropy na přelomu října a listopadu. Jeho první zastávkou by měla být Praha.

Pokud budou víza zrušena, budou muset turisté předem na internetu žádat o svolení k cestě. Bez víz budou moci do USA cestovat pouze držitelé biometrických pasů. Pro ostatní bude i nadále platit vízová povinnost. Občané bezvízových zemí, kteří už mají americké vízum, o elektronický souhlas s cestou nebudou muset žádat.

Na internetu se o svolení k cestě musí žádat prostřednictvím systému ESTA. Ten je podle americké strany modernizací bezvízového styku. Cestující odevzdávají stejné informace jako dnes před vstupem do letadla, ale místo na papíře elektronicky.

Víza do USA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod