Před somálskými piráty bude civilní lodě chránit NATO, EU i Indie

Brusel - Severoatlantická aliance vyslala do somálských vod sedm lodí, aby chránily plavidla s dodávkami potravin a civilní lodě před somálskými piráty. Flotila by měla působit u somálských břehů do dvou týdnů. Vysílané lodě patří Velké Británii, Itálii, Německu, Řecku, Turecku a USA. Velet jim bude italský admirál Giovanni Gumiero. Koncem roku zahájí operace v somálských vodách také lodě Evropské unie, do oblasti svá válečná plavidla posílá i Indie.

„Hrozba pirátství je skutečná. Tato reakce je dobrou ilustrací toho, že se NATO rychle adaptuje na nové bezpečnostní výzvy,“ uvedl vrchní velitel sil NATO v Evropě John Craddock. Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) jsou vody u Somálska nejnebezpečnější na světě. Piráti zde letos unesli už více než 30 lodí a získali 18 až 30 milionů dolarů ve výkupném (332 až 553 milionů korun).

Také indické ministerstvo obrany dnes oznámilo, že do Adenského zálivu pošle několik svých vojenských lodí, které budou poskytovat ochranu indickým plavidlům při plavbě mezi Ománem a Jemenem. Tyto lodě budou mít na palubě vrtulníky a komanda vojenského námořnictva. „Hlídkování začíná neprodleně,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

Vydáno pod