Pětačtyřicet Maročanů půjde do vězení za přípravu teroristického útoku

Rabat - S tresty vězení od dvou do třiceti let odešli od marockého soudu členové teroristické buňky, která plánovala pumové útoky v Casablance. Rozsudek si vyslechlo 45 mužů. Jejich cílem měl být přístav, kasárna a policejní stanice. Všichni odsouzení ale obvinění ze zločinného spiknutí, výroby výbušnin a dalších zločinů popřeli. Ochránci lidských práv marockým soudům vytýkají, že často vynášejí tvrdé tresty na základě chabých důkazů.

Členové organizace podle soudu výbušniny vyráběli s pomocí materiálu nakoupeného na místních trzích. Bezpečnostní síly kolem podezřelé buňky zatáhly sítě poté, co jejich údajný vůdce Abdalfattáh Rajdí v březnu 2007 odpálil v internetové kavárně v Casablance pás s výbušninou, který měl připevněný na těle, aby se vyhnul zatčení. Zabil při tom jen sám sebe.

Měsíc po Rajdího sebevraždě policie provedla zátah na dům, který islamisté využívali jako základnu. Při zatýkání odpálili tři muži, mezi nimiž byl i Rajdího bratr, výbušné pásy. Kromě sebe zabili jednoho policistu a zranili více než 20 lidí.

Maroko, ležící na severu Afriky, je známé jako klidná turistická destinace, ale v posledních letech tu policie pozatýkala tisíce údajných islámských radikálů. Zátahy proti potenciálním teroristům začaly v roce 2003, kdy při šokující sérii pumových útoků v Casablance zahynulo 43 lidí.

Vydáno pod