V Itálii probíhá generální stávka

Řím - V Itálii se koná čtyřiadvacetihodinová generální stávka. Po celé zemi nejezdí autobusy a vlaky. Protestu se na několik hodin symbolicky zúčastnily i italské aerolinky. Přidali se učitelé, zaměstnanci státní správy nebo zdravotníci a hasiči. Požadují zvýšení platů a větší sociální jistoty, ale i změny ve zdravotním systému.

„Je to jedna ze stávek, které nemají velkou účast, ale způsobují značné potíže. Stávku vyhlásily nezávislé odbory státního sektoru. Stávkují například hasiči, učitelé, hromadná městská doprava nebo nemocnice. Největší potíže jsou v Římě a v Miláně kvůli demonstracím. Podle organizátorů se jich v Itálii účastní 300 000 lidí. Jsou to ale z většiny studenti a žáci základních škol,“ informovala ČT novinářka Vědunka Lunardi.

Městské autobusy jezdí asi ze sedmdesáti procent. Stávkovat se mělo i na letištích, ale žádný let zrušen nebyl. Jak poznamenává Vědunka Lunardi, stávka se tedy týká zejména škol.

Vláda dává jasně najevo, že peníze na zvyšování platů nemá. Podle ministryně školství studenti protestují, protože neznají obsah chystané reformy. Většině Italů se ale radikální a úsporná vládní linie v sektoru státní správy líbí. „Italové zkrátka nemají v oblibě ani státní zaměstnance ani odbory,“ poznamenává Lunardi.