Obama má před McCainem pětiprocentní náskok

New York - Prezidentský kandidát amerických demokratů Barack Obama si udržuje v předvolebních průzkumech jasný náskok před svým republikánským rivalem Johnem McCainem i po středeční třetí a poslední televizní debatě. Ukázal to průzkum Zogbyho institutu. Pro Obamu by nyní podle ankety hlasovalo 49 procent obyvatel, pro McCaina o pět procent méně. Zogbyho institut připouští možnou odchylku výsledků o 2,9 procentního bodu oběma směry.

Přes Obamův náskok ve všech průzkumech posledního období pozorovatelé očekávají, že výsledek prezidentských voleb, které se konají 4. listopadu, bude nejspíš velmi těsný. Bude se to týkat zejména států jako Ohio či Nevada. Osudné se tedy pro oba kandidáty mohou stát hlasy, o které Obama či McCain přijdou v důsledku volební účasti 12 dalších kandidátů malých stran. Ti sice nemají šanci na vítězství, ale hodlají se voleb zúčastnit.

Obama a McCain se den po televizní debatě zúčastnili v New Yorku společně dobročinné večeře na podporu katolických kruhů a chovali se k sobě i přes tvrdý televizní souboj přátelsky.

McCain:

„Nemohu mu popřát štěstí, ale přeji mu šťastnou cestu.“

V krátkých projevech k hostům, mezi nimiž byli senátorka Hillary Clintonová, bývalý šéf diplomacie Henry Kissinger, spisovatelka Mary Higgins Clarková či newyorský starosta Michael Bloomberg, oba vtipkovali a vzájemně si lichotili.

McCain mimo jiné prohlásil, že obdivuje Obamovu odvahu a odhodlanost. Obama zase kontroval tvrzením, že McCain vždy sloužil své zemi „se ctí a vznešeností“.