S Haiderem se přicházejí rozloučit tisíce lidí, pohřeb bude v sobotu

Klagenfurt (Rakousko) - V jihorakouském Klagenfurtu se loučí tisíce lidí s korutanským hejtmanem Jörgem Haiderem, který o víkendu zahynul při dopravní nehodě. Oficiální smuteční slavnosti začaly už ve čtvrtek, u rakve s ostatky kontroverzního politika vystavené v budově zemského parlamentu se střídají davy truchlících. Haiderův pohřeb je naplánován na sobotu, očekává se účast až 50 tisíc lidí.

Jak připomněl zpravodaj ČT Jan Moláček, Haiderova pozice v Korutanech byla natolik silná, že jeho oblibu mezi lidmi nemůže ohrozit ani fakt, že v době sobotní havárie byl silně opilý, což bylo také příčinou jeho tragické smrti. V krvi měl 1,8 promile alkoholu.

Haiderovo postavení bylo srovnatelné s rolí autokrata, korutanský hejtman se stavěl do role člověka, který je nad zákonem, říká Moláček a připomíná předloňský případ cedulí s dvojjazyčným německo-slovinským označením některých obcí v Korutanech. Ty byly za osobní účasti Haidera odstraněny bez ohledu na rozhodnutí rakouského ústavního soudu, že jednojazyčné značky odporují ústavě. Haider se nechal slyšet, že podle něj slovinské názvy na cedulích nejsou třeba a že německé zcela postačují.

Pravicový populista Haider ještě jako šéf strany svobodných (FPÖ) dovedl v roce 1999 tuto svou původní stranu do vlády, což tehdy vedlo k vyhlášení diplomatických sankcí proti Rakousku ze strany EU. Později ze strany vystoupil a vytvořil stranu Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), která v letošních předčasných parlamentních volbách získala 11 procent hlasů.

Jörg Haider
Zdroj: ČT24