Tání čínských ledů: Zahraniční novináři mohou pracovat nadále svobodně

Peking - Dnešek čínská vláda stanovila jako datum, kdy končí možnost zahraničních novinářů svobodně informovat o dění v zemi. Žurnalisté prožili den v nejistotě, protože vláda původně vypršení lhůty nijak nekomentovala. Později ale ministerstvo zahraničí přineslo pozitivní zprávu: volnější pravidla platí pro zahraniční novináře i nadále. K uvolnění přísného režimu došlo už 1. ledna 2007, důvodem k liberálnějšímu přístupu k novinářské práci byly letní olympijské hry.

Ještě osmého září mluvčí ministerstva zahraničních věcí oznámil, že se pravidla prodlužovat nebudou. „Od té doby jsme neslyšeli od ministerstva zahraničí vůbec nic. Několik televizních stanic se snažilo dostat od ministerstva jasnou odpověď. Bylo jim ale jen řečeno, že Čína bude nadále vítat zahraniční novináře a bude jim poskytovat dobré podmínky k práci,“ popisuje zpravodaj ČT v Pekingu Tomáš Etzler.

Zatímco domácí média byla i v době konání olympiády cenzurována a některé internetové stránky zůstávaly nadále blokovány, zahraniční korespondenti nepodléhali tak přísným kontrolám a mohli podávat zprávy o tradičně tabuizovaných tématech, jakým je například činnost disidentských hnutí.

Reportéři zahraničních médií rovněž nemuseli žádat místní úřady o povolení pokaždé, když chtěli cestovat do některé z čínských provincií, i když kupříkladu s přístupem do neklidného Tibetu byly podle svědků problémy.

Vydáno pod