Kancléřka Merkelová míří do Česka

Praha/Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová přijede v pondělí na jednodenní návštěvu České republiky. Setká se s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Jednání povedou o českém předsednictví Evropské unii, volném pohybu pracovních sil a budoucnosti Lisabonské smlouvy. V Česku i Německu ji posuzuje ústavní soud. Politici budou diskutovat taky o finanční krizi. Česká vláda nepodporuje úplné garance vkladů, kterou střadatelům poskytuje Německo.

Tématy rozhovorů budou také energetická bezpečnost, postoj k opatřením v souvislosti s bojem proti klimatickým změnám, u kterých obě průmyslové země prosazují pozvolnější zavádění takzvaných emisních povolenek, a listopadové prezidentské volby v USA.

Z problémů, které zatěžují bilaterální vztahy, se Topolánek s Merkelovou budou věnovat volnému pohybu pracovních sil. Německo totiž patří k posledním starým unijním státům, které pro Čechy ještě zcela neuvolnily svůj pracovní trh. Česko-německé vztahy dlouhodobě kalí také rozdílný pohled na poválečné dekrety, na jejichž základě byla z republiky vystěhována německá menšina a přišla o zdejší majetek. Jinak vzájemné vztahy hodnotí politici na obou stranách hranice jako nejlepší v dějinách a lze očekávat, že to potvrdí i při pondělní návštěvě křesťanskodemokratické kancléřky.

Kancléřka také na půdě Univerzity Karlovy promluví o aktuálních politických otázkách. Blíže nechtělo německé velvyslanectví v Praze obsah přednášky upřesnit s tím, že současná politická a hospodářská situace se neustále vyvíjí, což se může odrazit i v náplni proslovu.

Merkelová má k Česku poměrně blízký vztah. Ještě jako vědecká pracovnice v oboru fyziky v bývalé Německé demokratické republice třikrát pobývala na stážích na někdejší Československé akademii věd. Údajně se tehdy dokázala domluvit i česky. Při nedávných vzpomínkových akcích ke 40. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 Merkelová připomněla, že jako čtrnáctiletá prožila část léta roku 1968 v Peci pod Sněžkou v Krkonoších, kde se i ona prý poddala nadějím na změnu poměrů v komunistickém bloku.

Vydáno pod