Čínské úřady zastrašují právníky rodin poškozených melaminem

Peking - Rodiče dětí, které onemocněly po požití mléka kontaminovaného melaminem, chtějí odškodnění od státních mlékárenských společností. Nebudou mít ale lehkou situaci - čínské úřady totiž zastrašují právníky, kteří by je mohli zastupovat. V čínských nemocnicích se léčí skoro 6 000 dětí postižených kontaminovaným mlékem. Zdravotní problémy mělo víc než 54 000 dětí, nejméně čtyři zemřely.

„Nenávidím ty společnosti. Jde jim jenom o zisky. Jak nám něco takového mohli udělat? Ubohé bezmocné děti. Co teď máme dělat?“ stěžuje si Liou Siao, jejíž desetiměsíční dcera leží v nemocnici s ledvinovými kameny, způsobené melaminem v mléce, které pila. Děvčátko bude muset na operaci, protože voda a léky nezabraly a ledvinové kameny nevypláchly.

Kontaminované mléko bylo z pultů staženo příliš pozdě. O problémech se podle některých zdrojů vědělo již v březnu letošního roku. První onemocnění způsobená melaminem přišla v červenci, ale úřady je tajily. Čína nechtěla před olympiádou skandál. „Zdá se, že šlo o kombinaci neznalosti místních úřadů s tím, že se to úmyslně nehlásilo. Obojí je nesmírně závažné, protože to znemožnilo prevenci,“ míní Hans Troeddson ze Světové zdravotnické organizace.

Právníci se obávají zastupovat bojechtivé rodiny

Čínský premiér Wen Ťia-pao během medializovaných návštěv nemocnic slibuje, že se podobné problémy s potravinami v budoucnosti nevyskytnou a že vláda obětem pomůže.

Právníci, kteří rodiče reprezentují ale tvrdí, že jim úřady vyhrožují. Firmu advokáta Čou varovalo ministerstvo spravedlnosti, aby přestala zastupovat poškozené rodiny. „Z toho doslova zuřím, protože za oběti skandálu nemá kdo mluvit a nedovolají se žádné spravedlnosti. Naše práce je téměř znemožněna. Je to obrovský problém,“ říká právník Čou Š' Feng.

Žaloba desetitisíců rodičů by byla nejpočetnější v historii země. To podle právních odborníků čínská vláda nikdy nedovolí. Čínské mlékárenské společnosti, které problém vědomě způsobily, se tak nemají čeho obávat a mohou klidně spát.

Vydáno pod