Rakušané se rozloučili s Jörgem Haiderem

Klagenfurt (Rakousko) - Víc než třicet tisíc lidí se v Klagenfurtu přišlo poklonit rakvi s tělem korutanského hejtmana a pravicového populisty Jörga Haidera. Rakev s jeho ostatky se nacházela ve slavnostním sále korutanského zemského parlamentu. I když už obřad skončil, novináři se neustále snaží rekonstruovat poslední hodiny hejtmanova života. Úřady vyšetřování havárie, která se stala před týdnem, uzavřely. Zbývá ale ještě objasnit, co smrtelné nehodě předcházelo.

Smuteční průvod se vydal centrem města na Nové náměstí, kde promluvili řečníci, včetně rakouského kancléře a Haiderova oponenta Alfeda Gusenbauera: „Dnes bychom měli být naplněni respektem a uznáním napříč všemi politickými tábory.“ Na závěr se konalo rekviem v místním dómu.

Po bohoslužbě byly hejtmanovy ostatky podle jeho vlastního přání zpopelněny. Popel uloží Haiderova rodina v nejbližších dnech na svých pozemcích v jihokorutanském Bärentalu.

Celé centrum Klagenfurtu bylo od rána zcela uzavřeno pro dopravu a v akci byla tisícovka policistů. Kromě kancléře se oficiálního rozloučení s Haiderem zúčastnil i rakouský prezident Heinz Fischer a většina členů vlády stejně jako hejtmani všech zbývajících osmi spolkových zemí. Francouzský krajně pravicový politik Jean-Marie Le Pen, s jehož účastí na pohřbu se počítalo, se ale nedostavil.

Haider, který byl také předsedou pravicově populistického Svazu pro budoucnost Rakouska byl velmi kontroverzním, v Rakousku však zároveň i uznávaným a oblíbeným politikem. Podle rakouských médií „žil a zemřel jako popová hvězda“.

Co předcházelo osudné nehodě? 

Poslední akcí v Haiderově diáři byl minulý pátek večírek fotografa korutanské smetánky Egona Ruttera. Servírovaly se tam koktejly, které Haider nepil. Dal si podle svědků minerálku a před půlnocí odjel. Nemířil ale domů. Korutanský hejtman (58) zamířil do baru oblíbeného mezi homosexuály. A v něm podle rakouských médií pil asi hodinu vodku ve společnosti neznámého muže.

Některá média v Rakousku občas spekulovala o Haiderově sexuální orientaci, ale on sám se k tomuto tématu nikdy nevyjádřil. Haider obvykle příliš nepil, záhadou proto zůstává, proč minulý pátek změnil své zvyklosti. Ať tak či onak, ani alkohol za volantem ani nepřiměřená rychlost nic nezměnily na tom, že ho v Korutanech lidé milují.

Haider se zabil ve svém služebním autě v noci na sobotu 11. října. Vyšetřování nehody ukázalo, že jel rychlostí nejméně 142 kilometrů za hodinu v místě, kde byla povolena pouze rychlost 70 kilometrů za hodinu a navíc měl v krvi 1,8 promile alkoholu.