USA a Rusko budou jednat o smlouvě o strategických zbraních

Washington - Rusko a Spojené státy budou v listopadu v Ženevě jednat, zda prodlouží smlouvu o snížení počtu strategických zbraní. Platnost dohody známé jako START1, kterou v roce 1991 vyjednaly USA a tehdejší Sovětský svaz, vyprší v prosinci příštího roku. Podle Moskvy se Spojené státy jednáním o snížení počtu jaderných zbraní vyhýbají.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tento měsíc prohlásil, že v době, kdy Spojené státy chtějí v České republice a Polsku rozmístit prvky své protiraketové obrany, je potřeba o smlouvě jednat větší než kdy jindy.

Moskva s výstavbou protiraketové základny v Polsku a radaru v Česku zásadně nesouhlasí, zpochybňuje ujišťování Washingtonu, že systém je zaměřený proti případným útokům ze zemí jako je Írán. Již napjaté vztahy mezi oběma mocnostmi v srpnu ještě zhoršil konflikt v Gruzii.

Podle Daryla Kimballa, výkonného ředitele americké asociace pro kontrolu zbraní, se novou pobobu smlouvy START podaří s Moskvou vyjednat až novému americkému prezidentovi. Oba prezidentští kandidáti John McCain a Barack Obama se vyslovili pro pokračování rozhovorů.